Regendouche

KLAFS Wellness-alfabet

Wat is een regendouche?

Het verhitte lichaam heeft na de sauna behoefte aan afkoeling en na iedere saunagang biedt de regendouche de perfecte manier om af te koelen. Het stimuleert de doorbloeding, is goed voor de huid en verhoogt de weerstand van het immuunsysteem. En daarom gaat er niets boven een plens koud water uit de regendouche. Deze douche werd speciaal ontworpen voor het afkoelen na een saunabad. Koud water wordt, zonder druk in een brede, waaiervormige straal over het lichaam uitgestort. De douchekop zit daarom extra hoog in de douche bevestigd. En omdat het water als een stortvloed uit de douche komt, wordt zo hetzelfde positieve effect bereikt als met de stortemmer. 

De regendouche - perfecte afkoeling na de sauna

Wie graag naar de sauna gaat, dient op de hoogte te zijn van enkele basisbeginselen over het saunabad en in het bijzonder over het afkoelen daarna. De basis werd hiervoor lang geleden gelegd door Sebastian Kneipp, een uit Beieren afkomstige priester en hydrotherapeut. Hij was destijds al overtuigd van de positieve werking van koud water. Met name de abrupte afkoeling na een saunabad met een regendouche is buitengewoon effectief. De intensieve hitte- en koudeprikkel trainen de vaten, stimuleren de bloedsomloop en de stofwisseling en hebben een stabiliserende werking op het vegetatieve zenuwstelsel. En als u daarbij de volgende regels in acht neemt, profiteert u optimaal van uw saunabezoek, zonder dat u daarbij uw lichaam of uzelf overmatig belast:

1.Start de afkoelfase bij voorkeur in de frisse buitenlucht. U doet dit om de luchtwegen te koelen, maar voorkom dat u verkleumt.
2.Voor de tweede afkoeling stapt u onder de regendouche. Laat een krachtige stroom, bij voorkeur koud water, over uw hele lichaam stromen. Het water spoelt het zweet weg, voert de opgebouwde hitte af en zorgt voor een verkwikkende koudeprikkel.
3.Indien aanwezig, en als uw lichamelijke conditie het toelaat, is dit het juiste moment om in het dompelbad te stappen. Het effect is vergelijkbaar met dat van de regendouche.
4.Het is belangrijk om te voorkomen dat u na het afkoelen, teveel afkoelt en/of kouvat. Trek daarom, na het afdrogen, een warme badjas aan en verwen uzelf met een weldadig voetbad. Het ca. 40°C warme, enkelhoge water zorgt ervoor dat uw lichaam geleidelijk aan weer warm wordt.

Zodra uw temperatuur, na de regendouche en het voetbad, weer normaal is, raden we aan om uzelf wat rust te gunnen, hetzij in een lig- of ontspannen zithouding. Daarna bent u klaar om aan de volgende saunaronde te beginnen. En onder de volgende regendouche te stappen. 

Regendouche - de feiten op een rijtje

De regendouche is bijzonder geschikt voor het afkoelen na het saunabad.
Afkoeling bevordert de doorbloeding en versterkt het immuunsysteem
Afkoelfasen dienen in de buitenlucht te worden gestart, gevolgd door de regendouche
Hul u tot slot in een warme badjas, zo voorkomt u dat u volledig afkoelt en/of kouvat

Uitgebreide informatie

Sauna-modellen
Waarom is het een goed idee om tussen de saunagangen een voetbad te nemen?
Is regelmatig naar de sauna gaan goed voor mijn immuunsysteem?
Wat gebeurt er in de sauna met mijn lichaamstemperatuur?