Immuunsysteem

Klafs wellness ABC

Saunabezoeken zijn vooral populair omdat ze het immuunsysteem op lange termijn versterken. Regelmatig afwisselend warm baden geeft het lichaam de noodzakelijke voorwaarden om gemakkelijker te reageren op grote verschillen tussen buiten- en binnentemperatuur en niet onderkoeld te raken. Elke saunasessie helpt het lichaam om afweermechanismen op te bouwen. 

De hoge warmte verhoogt de kerntemperatuur van het lichaam met één tot twee °C. Door deze koortsachtige toestand worden immuuncellen zoals leukocyten gestimuleerd om afweerstoffen te produceren. Het gezondheidsbevorderende effect van de sauna treedt echter pas in werking in combinatie met de daaropvolgende afkoeling van het lichaam - d.w.z. met de volledige uitvoering van de afwisselend warme badvorm. Alleen dan kan de sauna bij regelmatig gebruik het immuunsysteem versterken.

REGELMATIG SAUNABADEN VERSTERKT DUS HET IMMUUNSYSTEEM

Ja, met regelmatige saunasessies kan iedereen zijn immuunsysteem versterken, het hart- en vaatstelsel trainen en het lichaam beter beschermen tegen virussen (zoals de coronavirussen) en mogelijke ziekten. De wellness-ervaring is veelomvattend: De ontspanningsfactor van een saunasessie heeft een diepgaand effect en ondersteunt zo op lange termijn het kou-preventieve effect. 

Prof. Dr. Resch, hoofd van het Duitse Instituut voor Gezondheidsonderzoek in Hof/Saale, wijst in dit verband ook op het effect van een aanzienlijk betere doorbloeding van de slijmvliezen bij regelmatige saunasessies: "Daarom is het lichaam veel beter in staat om binnendringende ziekteverwekkers te bestrijden."