Uw vraag stond er niet bij?

Stuur ons dan een e-mail met daarin uw vraag via: info@klafs.nl. We zien uw vraag graag tegemoet en zullen deze met het antwoord daarop in onze FAQ opnemen.

Sauna baden op de juiste manier

Tijdens de afkoelfase tussen saunasessies bevordert het warme voetenbad het effect van de sauna aanzienlijk. Allereerst wordt een Kneipp-sessie of een koud voetenbad aanbevolen - het koele water verwijdert de opgeslagen lichaamswarmte die zich tijdens de saunasessie boven het huidoppervlak heeft opgehoopt. Het daaropvolgende warme voetenbad verwijdt de bloedvaten en verbetert zo de bloedcirculatie naar de huid van de voeten - en ook naar het hele lichaam. Deze verhoogde bloedcirculatie vergemakkelijkt de afvoer van warmte van de binnenkant van het lichaam, waar de temperatuur in de sauna met 1 tot 2 °C was gestegen, naar de oppervlakte van de huid, vanwaar het naar de omgeving wordt uitgestraald.

Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste, technisch: Was de saunacabine wel lang genoeg opgewarmd? Anders is de stralingswarmte van alle kanten te laag, u verwarmt alleen waar de straling van de kachel komt. Of ging u de sauna in met koude handen en voeten? Dan moet het hele lichaam eerst opwarmen tot de normale temperatuur, de tijd voor echt zweten wordt verkort. Of was u niet volledig afgedroogd toen u de cabine binnenkwam? Toen hoefde het lichaam aanvankelijk geen vocht voor verdamping aan te voeren omdat het al op de huid zat. Zweten verschilt echter ook van persoon tot persoon. Mannen zweten meer en sneller dan vrouwen. Het zweten wordt geoefend, en wie aanvankelijk niet lijkt te zweten in de sauna, en ook op andere manieren last heeft van hitte, kan deze verstandige lichaamsreactie trainen door regelmatig in de sauna te baden. Dit trainingseffect toont aan dat de meeste saunagebruikers sneller zweten na hun tweede saunagang. In veel gevallen is de lucht aanvankelijk echter zo droog dat deze al het vocht dat zich op de huid vormt onmiddellijk kan absorberen. Ze zweten wel, maar daar zie men niets van op de huid. Dus "niet zweten" is niet synoniem met "geen vocht afgeven".

Voor de opgieting in de  sauna  wordt een grote hoeveelheid water (waaraan vaak geurige etherische oliën worden toegevoegd) uit een emmer met een pollepel over de hete stenen op de saunakachel gegoten. Een wolk stoom benevelt de ruimte en vult deze tegelijkertijd met de geur. De plotselinge toename van de luchtvochtigheid in de sauna leidt tot een aanzienlijk verhoogd warmtegevoel. Een verdere toename van de warmte wordt veroorzaakt door de vochtige lucht met een handdoek op te wervelen. De opgieting vormt een extra warmteprikkel die de zweetklieren op volle toeren laat werken. De deur van de cabine mag tijdens de opgieting niet worden geopend. De sauna-opgieting vindt meestal plaats aan het einde van de saunasessie, als een soort bekroning van de saunasessie.

Het belangrijkste punt is voorreiniging, want een vettige film op de huid vertraagt het begin van zweten. Droog uzelf goed af na het reinigen, zodat het vocht op de huid niet ook het eerste zweet uitstellen.

Het antwoord op deze vraag hangt enerzijds af van uw individuele lichamelijke conditie en anderzijds ook van de frequentie waarmee u naar de sauna gaat. Als u elke dag naar de sauna gaat (zoals bijvoorbeeld in Finland het geval is), moet u het bij één saunasessie laten. Als je twee keer per week naar de sauna gaat, kunt u zeker voor een tweede sessie gaan. Als u maar één keer per week of nog minder vaak naar de sauna gaat, kunt u ook voor drie sessies gaan. Meer dan drie saunasessies achter elkaar worden afgeraden, omdat vaker naar de sauna gaan het positieve effect van de sauna niet vergroot, maar door overdrijving het tegenovergestelde bereikt.

Eenmaal per week regelmatig naar de sauna gaan is een verstandig programma dat bijdraagt tot welzijn en een stabiele gezondheid. Als u één keer per week sauna neemt, kunt u gemakkelijk genieten van 2-3 saunasessies, maar ze mogen niet langer duren dan 12 of 15 minuten in de hete fase. Twee keer per week een sauna nemen is de dosis die artsen aanbevelen bij diverse klachten zoals vatbaarheid voor infecties, hoge bloeddruk, spanningshoofdpijn en astmatische klachten. Als u twee keer per week een sauna neemt, zijn twee sauna's per keer voldoende, en ze zijn ook beperkt in tijd zonder het doel om warmterecords te breken. Er is niets mis met drie saunasessies per week. Hier moet u er echter speciaal op letten dat u niet te lang in de hitte zit, dat u daarna goed afkoelt en dat u geen rustpauzes overslaat. Met zoveel oefening kan het voldoende zijn om slechts één saunasessie per keer te doen. Veel Finnen gaan zelfs elke dag naar de sauna, maar slechts voor één sessie tegelijk. Als u twee kilometer per dag zwemt of zich anderszins fysiek inspant, moet u geen twee saunasessies per dag nemen. Het hangt ook af van uw fysieke en mentale conditie hoeveel wandelingen per dag en per week gunstig voor u zijn.

Sauna en gezondheid

Een van de positieve effecten van de sauna is de beteugeling van slaapstoornissen veroorzaakt door nervositeit en rusteloosheid. De aangename uitputting na de sauna leidt tot sneller inslapen en minder ontwaken gedurende de nacht. Ook al neemt de totale slaapduur niet toe, door de langere en intensievere slaapfasen voelt u zich veel uitgeruster en frisser.

De meeste mensen hebben een lichte zuurgraad in hun weefsels. De verontreinigende stoffen kunnen de oorzaak zijn van een verzwakt immuunsysteem, gewrichtspijn, spierpijn, hoofdpijn, spijsverteringsstoornissen en vele chronische ziekten. Regelmatige saunasessies ondersteunen het wegspoelen van schadelijke zuren. De uitscheiding van giftige sporenelementen zoals lood, cadmium en nikkel met het zweet in de sauna is een gunstig neveneffect.

In het geval van migraine kan een aanval mogelijk worden gestopt als men tijdig een sauna neemt op het moment van de voorbodes. Bij een aanval verbiedt de sauna zichzelf. Let altijd op uw lichaam. Voor sommige klachten, zoals spanningshoofdpijn of zelfs migraine, kan een tijdige saunasessie de pijn verhelpen, maar ook versterken. Dit verschilt van persoon tot persoon, dus u moet voor uzelf uitzoeken wat goed voor u is en wat niet.

In de pers staat altijd het advies om de sauna te vermijden als u spataderen hebt. De reeds veranderde aderen verergeren echter niet door de algemene vaatverwijding, integendeel: De bloedstroom wordt zelfs aanzienlijk verbeterd, waardoor het risico op bloedstolling (trombose) afneemt. De nog onveranderde bloedvaten worden zelfs in de sauna geoefend. Het kan echter de moeite waard zijn om duidelijk veranderde delen van de huid met grote spataderen te bedekken met een vochtige, koude doek. Bovendien mogen de benen niet naar beneden hangen. Als u tijdens de saunasessie in de laatste minuten gaat zitten, moet u uw voeten draaien. Onmiddellijk na het verlaten van de sauna de benen in koud water afspoelen, nog voordat u frisse lucht inademt. Bij een acute ontsteking van een spatader moet u afzien van het gebruik van de sauna totdat de ontsteking is verdwenen. Na een trombose is de sauna weer toegestaan zodra de trombus "getekend" is.

KAN IK NAAR DE SAUNA GAAN MET SPATADEREN OF EEN ADERAANDOENING?

Alle bloedvaten, zowel aders als slagaders, verwijden zich in de hitte. Warme baden, warme klimaten worden daarom als ongunstig beschouwd voor veneuze aandoeningen, om de reeds verwijde aderen niet nog meer te belasten. In de sauna wordt aan de korte dilatatieprikkel echter een koudeprikkel toegevoegd, die aders en slagaders sterk doet samentrekken. Dus hier is een zeer gerichte vasculaire training. Daarom staat niets u in de weg om een sauna te nemen, zelfs als u tijdens de zwangerschap verwijde aderen hebt. Grote zichtbare veneuze knobbels moeten worden afgedekt met een koude, vochtige doek, en zorgvuldige koeling van de benen is een belangrijke voorwaarde voor een doeltreffende adertraining. Voldoende drinken voorkomt overmatige verdikking van het bloed. In andere gevallen echter verhogen sauna's de bloedstroom aanzienlijk, waardoor het risico van trombose door spataderen en andere vaataandoeningen afneemt. Acute trombose of acute oppervlakkige flebitis (tromboflebitis) zijn echter een reden om de sauna te staken totdat de acute symptomen zijn verdwenen.

Ja, met regelmatige saunasessies kan iedereen zijn immuunsysteem versterken, het cardiovasculaire systeem trainen en zo het lichaam beter beschermen tegen infecties, virussen en dus mogelijke ziekten. We ervaren daarbij een uitgebreid welzijn: De ontspanningsfactor van een saunasessie heeft een diepgaand effect en ondersteunt zo op lange termijn het kou-preventieve effect.

Tijdens een saunasessie wordt de kerntemperatuur van het lichaam met één tot twee graden Celsius verhoogd. Deze koortsachtige situatie heeft invloed op cellen van het lichaam aan. De kunstmatig verhoogde lichaamstemperatuur brengt veel processen op gang:  Dit stimuleert immuuncellen zoals lymfocyten om afweerstoffen te produceren. Net als bij spiertraining neemt de kracht van het immuunsysteem alleen toe met regelmaat.

Regelmatig saunabaden zorgt er ook voor dat de slijmvliezen aanzienlijk beter van bloed worden voorzien. "Daardoor is het lichaam veel beter in staat om binnendringende ziekteverwekkers af te weren," verduidelijkt Prof. Dr. Resch, hoofd van het Duitse Instituut voor Gezondheidsonderzoek in Hof/Saale.

Eucalyptus-, sparren- en dennennaalden zijn goed voor de luchtwegen. Oliën van citrusplanten verhelderen de stemming, activeren, kunnen nervositeit verlichten en de concentratie verhogen. Rozemarijn stimuleert en verkwikt, citroenmelisse ontspant en kamille is goed voor de huid. Gelieve verstandig te doseren, want de fijn verdeelde oliën worden ook ingeademd. Gebruik daarom alleen oliën van de beste kwaliteit.

De motivatie om regelmatig naar de sauna te gaan gaat al lang niet meer alleen om het algemene welzijn en de populaire welzijnsfactor. De belangrijkste constatering van het onderzoek is het thermische aanpassingsvermogen van het lichaam en de daaruit voortvloeiende langdurige verlaging van de kerntemperatuur van het lichaam. Regelmatige saunagebruikers zweten al na een paar weken gezonder en efficiënter dan toen ze begonnen. Ze bevriezen ook minder snel in de winter en hebben minder last van de hitte in de zomer. In dit verband intensiveert het organisme zijn vermogen om warmte af te geven na verloop van tijd. Al na tien saunabaden stijgt de huidtemperatuur door de toegenomen bloedcirculatie.

Enerzijds verbetert dit de warmteafvoer; anderzijds veroorzaakt de verminderde isolerende werking van het lichaam die hiervan het gevolg is, een langdurige daling van de kerntemperatuur van het lichaam door het regelmatige opwarmen en zweten in de sauna. De proefpersonen in het onderzoek namen de daling van de kerntemperatuur van het lichaam tot 0,5 °C onder de instelwaarde binnen enkele weken niet extern waar, bijvoorbeeld door bevriezing of rilling. Nadat de thermische aanpassing was voltooid, zette de nieuwe instelwaarde zich gewoon permanent in. Een 0,5 °C lagere kerntemperatuur van het lichaam zou de levensverwachting met minstens vijf jaar verhogen. Als men op middelbare leeftijd zou beginnen met thermische aanpassing, zou er nog twee tot drie jaar verlenging van de levensverwachting overblijven.

Een thermische aanpassing van de saunagebruikers door de afwisselende prikkels maakt het mogelijk verschillende verouderingsprocessen als het ware te vertragen: Net zoals de meeste levensprocessen afhankelijk zijn van de temperatuur, versnelt warmte in het algemeen veel processen, terwijl koude ze ook kan vertragen. Om de beschreven gezondheidseffecten te bereiken is het van cruciaal belang de sauna op te warmen tot 90 °C en te douchen met koud water. Japanse studies hebben aangetoond dat het vaatverwijdende effect van de afwisselend warme en koude stimulans bij saunabezoek de ontwikkeling van aderverkalking tegengaat. Bovendien leidt de lagere kerntemperatuur van het lichaam tot een verminderde productie van vrije radicalen, die de verouderingsprocessen in het lichaam versnellen. De klassieke sauna met twee tot drie sessies van elk tien tot 15 minuten is de meest effectieve manier om het lichaam te harden. De warme lucht en de daaropvolgende afkoeling zijn belangrijk voor het verwijden van de bloedvaten - met andere woorden, het afwisselend warme bad. U kunt de positieve effecten gemakkelijk binnen uw eigen vier muren brengen met een sauna: KLAFS is de toonaangevende fabrikant in de sauna- en wellnessbranche en biedt aantrekkelijke designmogelijkheden voor een regelmatige en weldadige verharding van lichaam en geest. Met designoplossingen voor elke ruimte wordt de sauna thuis een privébron van gezondheid en jeugdigheid.

HOE VAAK MAG IK NAAR DE SAUNA?

Eenmaal per week regelmatig naar de sauna gaan is een verstandig programma dat bijdraagt tot welzijn en een stabiele gezondheid. Als u één keer per week sauna neemt, kunt u gemakkelijk genieten van 2-3 saunasessies, maar ze mogen niet langer duren dan 12 of 15 minuten in de hete fase. Twee keer per week een sauna nemen is de dosis die artsen aanbevelen bij diverse klachten zoals vatbaarheid voor infecties, hoge bloeddruk, spanningshoofdpijn en astmatische klachten. Als u twee keer per week een sauna neemt, zijn twee sauna's per keer voldoende, en ze zijn ook beperkt in tijd zonder het doel om warmterecords te breken. Er is niets mis met drie saunasessies per week. Hier moet u er echter speciaal op letten dat u niet te lang in de hitte zit, dat u daarna goed afkoelt en dat u geen rustpauzes overslaat. Met zoveel oefening kan het voldoende zijn om slechts één saunasessie per keer te doen. Veel Finnen gaan zelfs elke dag naar de sauna, maar slechts voor één sessie tegelijk. Als u twee kilometer per dag zwemt of zich anderszins fysiek inspant, moet u geen twee saunasessies per dag nemen. Het hangt ook af van uw fysieke en mentale conditie hoeveel wandelingen per dag en per week gunstig voor u zijn.

HOEVEEL SAUNASESSIES MOET U DOEN?

Het antwoord op deze vraag hangt enerzijds af van uw individuele lichamelijke conditie en anderzijds ook van de frequentie waarmee u naar de sauna gaat. Als u elke dag naar de sauna gaat (zoals bijvoorbeeld in Finland het geval is), moet u het bij één saunasessie laten. Als je twee keer per week naar de sauna gaat, kunt u zeker voor een tweede sessie gaan. Als u maar één keer per week of nog minder vaak naar de sauna gaat, kunt u ook voor drie sessies gaan. Meer dan drie saunasessies achter elkaar worden afgeraden, omdat vaker naar de sauna gaan het positieve effect van de sauna niet vergroot, maar door overdrijving het tegenovergestelde bereikt.

HOE BEÏNVLOEDEN GEUREN IN DE SAUNA HET WELZIJN?

Eucalyptus-, sparren- en dennennaalden zijn goed voor de luchtwegen. Oliën van citrusplanten verhelderen de stemming, activeren, kunnen nervositeit verlichten en de concentratie verhogen. Rozemarijn stimuleert en verkwikt, citroenmelisse ontspant en kamille is goed voor de huid. Gelieve verstandig te doseren, want de fijn verdeelde oliën worden ook ingeademd. Gebruik daarom alleen oliën van de beste kwaliteit.

In principe mag de sauna alleen in gezonde toestand worden bezocht. Als u door een acute ziekte (bijv. een griepachtige infectie) aan bed gekluisterd bent, is de sauna op dit moment niets voor u. Zodra u weer opstaat en uw bloedsomloop stabiel is, kunt u weer naar de sauna gaan.

Helpt de sauna bij een verkoudheid?

Regelmatig saunabaden traint het immuunsysteem van het lichaam, versterkt de bloedsomloop en heeft een positief effect op de stofwisseling. Griepinfecties worden effectief voorkomen. U kunt een beginnende infectie misschien met één of twee saunasessies stoppen, dus het is geen reden om een pauze in te lassen. Maar als het afweersysteem al op maximale alertheid staat, meetbaar door koorts, zal verdere warmte meer kwaad dan goed doen.

Kunt u verkouden worden als u in de sauna zit?

De sterke afkoeling tijdens de sauna brengt de lichaamstemperatuur omlaag van een hoog niveau naar het normale niveau, zodat een verkoudheid nauwelijks te vrezen valt. U moet echter op een paar punten letten, want als u het niet goed doet, kunt u door het saunabaden een verkoudheid oplopen. Als u afkoelt in een buitenzwembad, wacht dan niet tot u begint te rillen en koel dan verder af met koud water. Ze moeten alleen afkoelen, niet onderkoelen. Aan de andere kant, als men niet volledig afgekoeld teruggaat in de hete cabine, en daarna nog een wandeling maakt met eveneens onvolledige afkoeling, enz. wordt de lichaamseigen regulatie overbelast. Als u nu de sauna verlaat in nog verwarmde toestand en uw dagelijkse bezigheden gaat uitvoeren, bent u bijzonder gevoelig voor de kou. De signalen in het hele lichaam zijn ingesteld op "afkoeling" (verwijde bloedvaten), en tocht of andere koude stimuli zorgen dan plaatselijk voor onderkoeling - een voorwaarde voor een "verkoudheid". Het nazweten in een pakking na de sauna is ook een stimulans voor het lichaam. De delen van de huid die niet door de pakking worden bedekt (hoofd, nek) geven meer warmte af en zijn dan ook gevoelig voor tocht. Het is dus belangrijk om een krachtige warmteprikkel en een krachtige koudeprikkel te hebben waarop de temperatuurregelaars in het lichaam duidelijk kunnen reageren.

De sterke afkoeling tijdens de sauna brengt de lichaamstemperatuur omlaag van een hoog niveau naar het normale niveau, zodat een verkoudheid nauwelijks te vrezen valt. U moet echter op een paar punten letten, want als u het niet goed doet, kunt u door het saunabaden een verkoudheid oplopen. Als u afkoelt in een buitenzwembad, wacht dan niet tot u begint te rillen en koel dan verder af met koud water. Ze moeten alleen afkoelen, niet onderkoelen. Aan de andere kant, als men niet volledig afgekoeld teruggaat in de hete cabine, en daarna nog een wandeling maakt met eveneens onvolledige afkoeling, enz. wordt de lichaamseigen regulatie overbelast. Als u nu de sauna verlaat in nog verwarmde toestand en uw dagelijkse bezigheden gaat uitvoeren, bent u bijzonder gevoelig voor de kou. De signalen in het hele lichaam zijn ingesteld op "afkoeling" (verwijde bloedvaten), en tocht of andere koude stimuli zorgen dan plaatselijk voor onderkoeling - een voorwaarde voor een "verkoudheid". Het nazweten in een pakking na de sauna is ook een stimulans voor het lichaam. De delen van de huid die niet door de pakking worden bedekt (hoofd, nek) geven meer warmte af en zijn dan ook gevoelig voor tocht. Het is dus belangrijk om een krachtige warmteprikkel en een krachtige koudeprikkel te hebben waarop de temperatuurregelaars in het lichaam duidelijk kunnen reageren.

Door een sauna te nemen verliest u gewicht, en dat is onmiddellijk zichtbaar op de weegschaal. Er verdwijnt echter geen vet, maar het gewichtsverlies is synoniem met vochtverlies. En dat wordt bijna weer goedgemaakt met het volgende drankje. Het zweten en de snellere hartslag verbruiken calorieën (energie), maar aan de andere kant wordt via de warmte ook energie aan het lichaam geleverd. Voor de calorierekening is saunabaden dus niet van belang. Wie echter uit frustratie of spanning eet, kan afvallen als hij in plaats daarvan een ontspannend saunabad neemt.

De saunahitte stimuleert het autonome zenuwstelsel, en tijdens de afkoelfase vernauwen de bloedvaten in het lichaam zich door het koude water. Door de kou trekken de verwijde bloedvaten sterk samen, zodat er geen warmte meer door verloren gaat. Dit is een zeer effectieve vasculaire training, vooral voor de aderen, die met hun vrij zwakke spierwanden anders weinig gelegenheid hebben voor "vasculaire gymnastiek".

Studies van de Charité in Berlijn tonen aan dat regelmatige bezoeken aan een SANARIUM® een bloeddrukverlagend effect hebben en dat saunabaden de bloedsomloop stabiliseren: Sommige van de hypertensie-patiënten konden vervolgens stoppen met bloeddrukverlagende medicijnen. Aanwijzing: Als u medicijnen gebruikt, van welke aard ook, moet u altijd uw arts om advies vragen over de vraag of sauna's op dit moment geschikt zijn. Bètablokkers om de bloeddruk te verlagen voorkomen bijvoorbeeld dat de hartslag en dus de bloedstroom versnelt om af te koelen. Uw arts moet op basis van uw individuele waarden nagaan wat de beste aanpak is. Zolang de bloeddruk of andere, ernstigere ziekten niet gestabiliseerd zijn, moet u de extra fysieke belasting van de sauna vermijden.

Bij bronchiale astma en bronchitis met astmatische symptomen berust het effect van de sauna op spierontspanning in de fijne vertakkingen van de bronchiën. Astma verkrampt de spieren in de luchtwegen, de saunawarmte maakt ze los, en de verhoogde weerstand is van extra nut omdat vatbaarheid voor infecties en bronchiale astma een vicieuze cirkel vormen.

Wellness en gezondheid

Net als het zonlicht zelf, bevordert het solarium een goed humeur, verhoogt het de vitaliteit en bevordert het de opbouw van de vitale vitamine D. Vitamine D is niet alleen van belang voor de botten, maar is actief betrokken bij meer dan 36 lichaamsfuncties. Vooral in de winter kan er snel een tekort aan vitamine D ontstaan. Soms hebben we gewoon geen tijd om de stralen op ons in te laten werken op zonnige dagen. Dan is de goed gefilterde kunstzon een veilig, gemakkelijk verkrijgbaar en betaalbaar alternatief.

Alles over huid

De moderne zonnetechnologie maakt het mogelijk het uv-spectrum af te stemmen op de natuurlijke zon, zodat men naast een zachte bruining ook kan genieten van alle gezondheidsvoordelen. En zonder de huid te beschadigen door zonnebrand. Met het solarium kunnen, in tegenstelling tot de zon, tijd en intensiteit duidelijk worden gedoseerd en individueel op het huidtype worden afgestemd.

Op delen van het lichaam waar van nature weinig zweetklieren zijn - zoals de schenen - kan de huid in de sauna onaangenaam gaan branden omdat de warmteprikkel te sterk wordt. U kunt dit verhelpen door met uw hand zweet van andere delen van het lichaam te verspreiden en zo ook deze delen van de huid te koelen.

Ja, regelmatige sauna's voorkomen op lange termijn symptomen van huidgebreken en optimaliseren de toevoer van voedingsstoffen naar de huid; Dit wordt nu ook ondersteund door een wetenschappelijke studie: In de universitaire dermatologische kliniek in Jena werd vastgesteld dat de barrièrefunctie van de huid gestabiliseerd is bij de proefpersonen die regelmatig sauneren. De verbeterde bloedcirculatie vertraagt het uitdrogen van de huid en reguleert het oliegehalte van het huidoppervlak.

HELPT DE SAUNA TEGEN ACNE?

Acne is meestal een chronische huidziekte waarbij de poriën van de huid verstopt raken door overmatige talgproductie. Dit veroorzaakt lelijke puistjes. Hoewel het slechts in beperkte mate kan worden aanbevolen om met acne naar een openbare sauna te gaan, is de mogelijkheid om de positieve effecten van de sauna op u in te laten werken in de thuissauna aan te bevelen. Zo is de porieopenende werking van de sauna zeer heilzaam voor acneontstekingen. Zweten in de sauna heeft echter vooral een zeer reinigende werking, de grote hitte maakt de talg vloeibaar, bacteriën, dode cellen en vuildeeltjes worden weggespoeld. Dit reinigt de huid tot in de poriën van binnenuit. De hele huidstructuur wordt verfijnd en de teint ziet er rooskleuriger, frisser en gladder uit.

IS KUNSTMATIGE BRUINING NIET SCHADELIJK VOOR DE HUID?

De moderne zonnetechnologie maakt het mogelijk het uv-spectrum af te stemmen op de natuurlijke zon, zodat men naast een zachte bruining ook kan genieten van alle gezondheidsvoordelen. En zonder de huid te beschadigen door zonnebrand. Met het solarium kunnen, in tegenstelling tot de zon, tijd en intensiteit duidelijk worden gedoseerd en individueel op het huidtype worden afgestemd.

WAAROM KRIJG IK KIPPENVEL IN DE HETE SAUNA

Sommige mensen krijgen kippenvel zodra ze de hete sauna binnengaan - en vragen zich daar begrijpelijkerwijs over af. Want normaal gesproken ontstaat kippenvel als u het koud hebt en niet in de hitte van de sauna. Als dit u ooit overkomt, hoeft u zich geen zorgen te maken of er iets aan de hand is, want de verklaring van dit verschijnsel is even eenvoudig als verbazingwekkend: Om temperaturen te kunnen waarnemen, zijn er verschillende zintuiglijke cellen in onze huid, ook wel receptoren genoemd - verschillende voor het gevoel van warmte en koude. Het aantal koude receptoren overtreft het aantal warmte receptoren vele malen. Bij het betreden van de sauna kan deze ongewone reactie nu optreden: Een zeer sterke prikkel, namelijk hete lucht, raakt de vele koude receptoren. Dit wordt aanvankelijk verkeerd geclassificeerd en beantwoord met een reactie die eigenlijk bedoeld is voor de kou. Met kippenvel. Het geheel is volkomen ongevaarlijk en gaat weer over, omdat het lichaam de prikkels snel juist classificeert.

WAT ZIJN DE POSITIEVE EFFECTEN VAN HET STOOMBAD?

Als medisch allround talent reinigt en versterkt het stoombad niet alleen belaste luchtwegen en bevordert het de bloedsomloop, maar maakt het ook de huid zacht en verlicht het pijnlijke spierspanningen. Het stoombad is zwaar belast met vocht, zodat zich fijne druppeltjes - stoom - vormen. De lucht die zo zwaar verzadigd is met water kan veel minder water opnemen dat door zweten uit de huid vrijkomt. Daarom zijn de temperaturen in het stoombad veel lager, rond de 40 °C of zelfs lager. Wanneer de gebruiker het stoombad binnengaat, slaat het vocht uit de omgevingslucht zelfs neer op zijn huid.

WAAROM BRANDT DE HUID OP SOMMIGE PLAATSEN IN DE SAUNA MEER DAN OP ANDERE?

Op delen van het lichaam waar van nature weinig zweetklieren zijn - zoals de schenen - kan de huid in de sauna onaangenaam gaan branden omdat de warmteprikkel te sterk wordt. U kunt dit verhelpen door met uw hand zweet van andere delen van het lichaam te verspreiden en zo ook deze delen van de huid te koelen.

Sommige mensen krijgen kippenvel zodra ze de hete sauna binnengaan - en vragen zich daar begrijpelijkerwijs over af. Want normaal gesproken ontstaat kippenvel als u het koud hebt en niet in de hitte van de sauna. Als dit u ooit overkomt, hoeft u zich geen zorgen te maken of er iets aan de hand is, want de verklaring van dit verschijnsel is even eenvoudig als verbazingwekkend: Om temperaturen te kunnen waarnemen, zijn er verschillende zintuiglijke cellen in onze huid, ook wel receptoren genoemd - verschillende voor het gevoel van warmte en koude. Het aantal koude receptoren overtreft het aantal warmte receptoren vele malen. Bij het betreden van de sauna kan deze ongewone reactie nu optreden: Een zeer sterke prikkel, namelijk hete lucht, raakt de vele koude receptoren. Dit wordt aanvankelijk verkeerd geclassificeerd en beantwoord met een reactie die eigenlijk bedoeld is voor de kou. Met kippenvel. Het geheel is volkomen ongevaarlijk en gaat weer over, omdat het lichaam de prikkels snel juist classificeert.

Als medisch allround talent reinigt en versterkt het stoombad niet alleen belaste luchtwegen en bevordert het de bloedsomloop, maar maakt het ook de huid zacht en verlicht het pijnlijke spierspanningen. Het stoombad is zwaar belast met vocht, zodat zich fijne druppeltjes - stoom - vormen. De lucht die zo zwaar verzadigd is met water kan veel minder water opnemen dat door zweten uit de huid vrijkomt. Daarom zijn de temperaturen in het stoombad veel lager, rond de 40 °C of zelfs lager. Wanneer de gebruiker het stoombad binnengaat, slaat het vocht uit de omgevingslucht zelfs neer op zijn huid.

Acne is meestal een chronische huidziekte waarbij de poriën van de huid verstopt raken door overmatige talgproductie. Dit veroorzaakt lelijke puistjes. Hoewel het slechts in beperkte mate kan worden aanbevolen om met acne naar een openbare sauna te gaan, is de mogelijkheid om de positieve effecten van de sauna op u in te laten werken in de thuissauna aan te bevelen. Zo is de porieopenende werking van de sauna zeer heilzaam voor acneontstekingen. Zweten in de sauna heeft echter vooral een zeer reinigende werking, de grote hitte maakt de talg vloeibaar, bacteriën, dode cellen en vuildeeltjes worden weggespoeld. Dit reinigt de huid tot in de poriën van binnenuit. De hele huidstructuur wordt verfijnd en de teint ziet er rooskleuriger, frisser en gladder uit.

Infrarood

De terminologie: De infraroodwarmtecabine (dit is de officiële naam van de RAL Quality Gütegemeinschaft für Infrarot-Wärmekabinen) wordt ook vaak een infraroodcabine of ook wel een infraroodsauna genoemd. De infraroodwarmtecabine wordt gekenmerkt door het feit dat de warmte-absorptie van de gebruiker plaatsvindt door de stralingswarmte via IR-radiatoren of soortgelijke componenten zoals de wanden die door IR-folies worden verwarmd. De badtemperatuur in een infraroodwarmtecabine ligt gewoonlijk rond 40-45 °C.

De milde stralingswarmte komt zachtjes onder de huid en is een echt wondermiddel tegen de volgende klachten: - een verhoging van de lichaamstemperatuur voor gezondheidsbevordering - een verlichting van de nieren - een verlaging van de bloeddruk - een verbetering van de perifere bloedcirculatie - een verhoging van de polsslag - een verhoging van de stromingseigenschappen van het bloed - een opening van de perifere vaten - een betere huidcirculatie en dus een betere toevoer van zuurstof en voedingsstoffen.

Drink veel water voor en na het baden in de warmtecabine, de extra consumptie van fruit normaliseert het calciumgehalte. U moet echter niet met een volle maag de infraroodcabine ingaan. De cabine wordt verwarmd tot 35 à 40 °C. Reinig uw lichaam en droog uzelf grondig af. Een bad moet 20 tot 30 minuten duren. U kunt ontspannen zitten of liggen. Als u zich ongemakkelijk voelt tijdens het bad, is het raadzaam de cabine te verlaten. Na het bad wordt aanbevolen een lauwe of warme douche te nemen en 10 tot 20 minuten te rusten.

Sauna baden

In een sauna betreedt u vrijwillig een extreme klimaattoestand waar een gebruikelijke saunatemperatuur van 90 tot 100 °C wordt gevolgd door een afkoeling tot vaak onder 0 °C. Tijdens het saunabaden verandert de temperatuur van de huid sneller en anders dan de interne lichaamstemperatuur, die slechts met maximaal 1 à 2 °C stijgt. Het huidoppervlak daarentegen warmt op tot ongeveer 40 à 42 °C tijdens een saunasessie van ongeveer 10 minuten. Deze oververhitting wordt ook wel hyperthermie genoemd en is een van de gewenste positieve effecten van de sauna. Dit activeert en verhoogt aanzienlijk de omzet van verschillende stoffen, kortom het metabolisme. Deze stijging van de lichaamstemperatuur van 37 tot 38 of zelfs 39 °C komt overeen met het proces dat bij koorts plaatsvindt. Aangezien veel ziekteverwekkende bacteriën en virussen deze hoge temperaturen niet verdragen is het verhogen van de kerntemperatuur van het lichaam via de sauna een verstandige maatregel tegen dreigende infecties.

In het algemeen is er niets tegen een bezoek aan de sauna tijdens de menstruatie. Vooral zwakke bloedingen kunnen worden verbeterd door regelmatige saunasessies, die de bloedtoevoer naar de baarmoeder vergroten. De sauna kan ook goed zijn tegen menstruatiepijn, omdat de warmte een ontspannend effect heeft op de vaak krampende pijn. Veel vrouwen gebruiken daarom ook een verwarmingskussen ter ontspanning. U moet echter voorzichtig zijn bij het afkoelen daarna, want Kneipp-behandelingen worden niet aanbevolen tijdens de menstruatie. Daarom moet u in deze periode alleen voorzichtig afkoelen en de buikstreek vermijden.

Kinderen hebben evenveel zweetklieren per vierkante centimeter huid als volwassenen, dus ook zij kunnen adequaat reageren op warmte. Het enige significante verschil met volwassenen betreft hun lichaamsoppervlak. Door hun rondere hoofd, armen, benen en grote torso in vergelijking met hun ledematen kunnen zij sneller warmte opnemen en sneller warmte afgeven, vooral omdat zij gewoonlijk slechts een dun laagje vet hebben. Kinderen van alle leeftijden, zelfs baby's, kunnen mee naar de sauna en doen dat meestal met plezier. Zij moeten in het gezelschap blijven van oudere saunagangers en het verblijf mag in geen geval te lang duren.

Hitteberoerte uit zich in een ineenstorting van de bloedsomloop en mogelijk verlies van bewustzijn of zelfs coma. Het is te wijten aan een overmatige stijging van de temperatuur in de hersenen, waardoor de hersenfunctie gedeeltelijk uitvalt. Een dergelijke temperatuurstijging is mogelijk wanneer de normale reguleringsmechanismen falen, d.w.z. wanneer zweten en warmtestraling geblokkeerd zijn. In de sauna is vrije temperatuurvereffening via de huid en ongehinderd zweten mogelijk, omdat geen kleding dit verhindert. Zelfs wie niet zweet, verliest zichtbaar vocht via de huid en koelt zo af. Ten tweede is de duur van het temperatuureffect beperkt tot enkele minuten, waarna actieve afkoeling volgt. Om het zweten te bevorderen, is het raadzaam om in de loop van de dag vóór het saunabaden veel te drinken, en een zekere "oefening" in het zweten wordt ook gegeven als u niet meteen bij de eerste saunabaden te lang in de cabine blijft en de verblijfsduur langzaam opvoert. Immers, door in een ontspannen houding te zitten wordt de bloedsomloop minder belast en hoopt zich minder warmte op uit spierkracht dan bijvoorbeeld iemand die in de hitte van de zon werkt of sport.

Senioren die altijd van sauna's hebben genoten, kunnen hun hobby blijven beoefenen zolang zij het kunnen verdragen, hoewel hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, aderproblemen altijd een reden moeten zijn om een arts te raadplegen die vertrouwd is met sauna's, omdat de lichamelijke reacties soms veranderen bij het gebruik van medicijnen en dan niet meer helemaal betrouwbaar zijn. Senioren die nog geen sauna hebben genomen, maar wel graag iets voor zichzelf willen doen, kunnen toch met een sauna beginnen zolang zij niet lijden aan ziekten die niet afdoende met medicijnen of andere maatregelen kunnen worden bestreden. Een stabiele hartziekte en een goed gecontroleerde bloeddruk zijn geen reden om niet meer van de sauna te genieten; integendeel, de sauna kan nuttig worden gebruikt ter ondersteuning van de behandeling. Voor beginners van alle leeftijden raden wij het SANARIUM® of de infraroodwarmtecabine met mildere temperaturen aan.

Over het algemeen nemen zwangere vrouwen waarschijnlijk saunabaden, die juist gunstig zijn voor de zwangerschap en de bevalling. Een vrouw die al regelmatig naar de sauna gaat, kan dit blijven doen tijdens de zwangerschap. Als u pas tijdens de zwangerschap begint, moet u wachten tot de vierde maand. De enige reden hiervoor is dat miskramen in de eerste drie maanden kunnen voorkomen, en in het geval van een miskraam hoeft de aanstaande moeder zichzelf dan niet te verwijten of deze door de onbekende situatie is uitgelokt. Soms wordt bezorgdheid geuit over de gezondheid van de aders. De hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap leiden soms tot spataderen, maar in tegenstelling tot niet-zwangerschapsgerelateerde spataderen verdwijnen ze meestal volledig na de geboorte. Spataderen zijn echter geen algemene reden om niet naar de sauna te gaan, of u nu zwanger bent of niet.

Sauna plannen

Om een aangenaam, mild en goed te verdragen saunaklimaat te verkrijgen, moet het interieur van de saunacabine grotendeels uit hout bestaan. Zo mooi en modern als grote glazen puien of stenen muren zijn: Hoe meer hout, hoe beter het saunaklimaat. Dat komt omdat alleen hout in staat is om tijdens de verwarmingsfase de warmte gelijkmatig op te nemen en tijdens het baden weer gelijkmatig uit te stralen. Bovendien absorbeert het hout ook snel het vocht dat tijdens de opgieting ontstaat en houdt het het onder 10 % in de cabine bij een luchttemperatuur van 90 °C. Een ander en niet onbelangrijk voordeel van hout is dat het door zijn warmtegeleidingsvermogen niet zo sterk opwarmt dat het te heet wordt voor de gebruiker.

Een sauna met twee of drie niveaus biedt de mogelijkheid om in twee temperatuurbereiken te verblijven. Op de tweede bank is de temperatuur ongeveer 60 °C, op de derde bank ongeveer 70 °C. Op hoofdhoogte, zittend op de derde bank, wordt ongeveer 90 °C gemeten. Dus door op de tweede of derde bank te gaan zitten of liggen, kunt u verschillende saunatemperaturen op u laten inwerken.