Sauna reinigingstips

Instructies voor het onderhoud en de reiniging van uw KLAFS sauna

De volgende onderhoudsinstructies gelden zowel voor particuliere-sauna's als ook voor commerciële sauna's. De onderhoudsintensiteit in de commerciële sector is hoger door het intensievere gebruik.

Regelmatige controle

Gelieve  de sauna eens per week te controleren op eventuele schade en deze meteen te herstellen. Losse schroeven moeten bijvoorbeeld onmiddellijk worden aangedraaid. Kalk- of watervlekken op de saunakachel kunt u het beste met een borstel verwijderen. Na het schoonmaken moet de sauna worden gelucht.

Attentie!

Het hout van de sauna is extreem droog en daarom zeer gevoelig voor vocht. De houten bekleding van de cabine en de lig- en zitbanken mogen daarom nooit met een waterslang of hogedrukreiniger worden afgespoten. Dit geldt ook voor het reinigen van de vloer in de sauna/SANARIUM® cabine. De buitenafwerking mag niet worden gereinigd met een hogedrukreiniger of waterslang.

Bij gebruik van een hogedrukreiniger of stromend water vervalt de garantie op de complete sauna.

In het professioneel gebruikte deel van de sauna moet de binnenafwerking na ongeveer 5 tot 7 jaar worden vernieuwd.

Vloerreiniging

De vloer moet grondig vochtig worden gedweild. In commerciële ruimten moet de vloer van een sauna dagelijks worden gereinigd. Speciale zorg moet worden besteed aan de voeten van de bank. Schrob de vloer indien nodig.
Reinig het plastic rooster, waarmee de toegankelijke oppervlakken van een (meestal commerciële) saunacabine worden afgedekt, dagelijks buiten de sauna door middel van schuurdesinfectie. Na het schoonmaken moet de sauna grondig worden gelucht.

Aanwijzing:

De onderhoudsvriendelijke KLAFS sauna PROF uitvoering voor de commerciële sector biedt bijzondere voordelen voor het reinigen van de sauna. Dit ontwerp heeft de volgende grote voordelen:

a)  De wanden van de PROF sauna zijn bekleed met waterdichte panelen tot een hoogte van ca. 17 cm. Daarom kan de vloer van de sauna PROF voorzichtig worden uitgespoten (niet met een hogedrukreiniger, anders vervalt de garantie). Het is echter ook belangrijk dat de houten wandbekleding en de saunabanken niet nat worden met als gevolgd dat het hout hierdoor mogelijk barst.

b) De vloer in de gehele ruimte van de PROF sauna is gemakkelijk toegankelijk en/of beloopbaar. De saunabanken kunnen makkelijk worden opgeklapt en/of verwijderd.

Bij het PROF Plus draaibare ligbanken moeten de schroefverbindingen van de metalen houders na ca. 6 maanden opnieuw worden aangedraaid.

Reiniging en onderhoud van de lig- en zitbanken

Veeg de zit- en ligbanken in de sauna af met een vochtige doek. Voor de reiniging adviseren wij de KLAFS houtreiniger voor sauna's. KLAFS houtreiniger kan worden gebruikt voor het reinigen van zowel banken als wand- en plafondoppervlakken. De te reinigen oppervlakken moeten droog en stofvrij zijn. KLAFS houtreiniger  onverdund en gelijkmatig aanbrengen. Ca. 1 - 2 minuten laten inwerken en wrijf vervolgens met een spons en lichte druk het vuil weg. Reinig de oppervlakken met veel schoon water en een spons totdat het verkleurde schoonmaakwater volledig is verwijderd. Veeg de gereinigde oppervlakken droog om watervlekken te voorkomen.

Bij sterkere vervuiling kan het oppervlak van tijd tot tijd met fijn schuurpapier (korrel 100) worden geschuurd. In de commerciële sector moet het oppervlak van de latten van de zitplaatsen en banken van de sauna één of twee keer per jaar worden geschuurd met schuurpapier of een schuurmachine, of vaker bij zeer intensief gebruik. Voor dit werk moeten stofmaskers en een afzuigapparaat worden gebruikt.

De zit- en ligbanken kunnen regelmatig worden gereinigd met ontsmettingsmiddelen. Hiervoor wordt het gebruik van 3% waterstofperoxide aanbevolen.

Attentie!

Desinfectiemiddelen zijn sterk bijtend, daarom moeten bij het gebruik ervan in de sauna de desbetreffende veiligheidsvoorschriften in acht worden genomen! Giftige restproducten blijven niet achter bij waterstofperoxide, het ontleedt in zuurstof en water bij contact met organisch materiaal.

Onderhoud van de wandbekleding

De buitenwanden van de sauna moeten worden beschermd (geïmpregneerd) tegen de inwerking van vocht. De binnenafwerking en het interieur (banken enz.) mogen niet worden geïmpregneerd of geverfd.
De houten oppervlakken van wanden en plafonds moeten één of twee keer per jaar, of vaker in geval van zeer intensief gebruik, worden schoongemaakt door deze oppervlakken af te nemen met een vochtige doek (niet nat, geen slang, geen hogedrukreiniger). Wij adviseren hier ook de  KLAFS houtreiniger voor de sauna te gebruiken.

Onderhoud van de saunadeur

De schroefverbindingen van de deurgrepen moeten regelmatig worden aangedraaid. De deurscharnieren moeten regelmatig worden gesmeerd. De deurvangers kunnen regelmatig worden geolied en zo nodig bijgesteld.

Vervangen van de saunastenen

Wij raden u aan de  saunastenen  eenmaal per jaar te vervangen als u de sauna regelmatig gebruikt.

Attentie!

De houten bekleding van de sauna (binnen en buiten) en de zit- en ligbanken mogen nooit met een waterslang of hogedrukreiniger worden afgespoten. Dit geldt ook voor het reinigen van de vloer in de cabine.

Bij gebruik van een hogedrukreiniger of stromend water vervalt de garantie op de complete sauna.

Algemene instructies voor de commerciële sauna

Wij bevelen aan: Plaats een of meer mededelingenborden "Zwemvoorschriften voor openbare saunabaden" in de saunaruimte (zie: Duitse Saunavereniging).

Als u nog een vraag hebt over het schoonmaken, bel ons dan.

De klantendienst van KLAFS geeft u graag deskundig advies en biedt snel hulp bij problemen. En als u dringend hulp nodig hebt, staan wij binnen 24 uur bij u voor de deur - vóór vrijdags tot 12.00 uur besteld. Accessoires en vervangende onderdelen kunnen, indien voorradig, per expres (tegen meerprijs) binnen 24 uur worden verstuurd.

Service Hotline: +31 (0) 348 748339

Ontdek de KLAFS onderhoudspakketten voor sauna,  SANARIUM® en stoombad.