Tips voor sauna-installatie

Wie wil niet graag zijn eigen sauna thuis hebben ? De eerste stap is gezet en de nieuwe sauna is gekocht. Nu moet het alleen nog geïnstalleerd worden. Als u echter besluit geen beroep te doen op een vakman om een sauna te installeren - wordt het vaak ingewikkeld. Want zelf een sauna installeren is niet zo eenvoudig en kost tijd. Daarom hebben wij hier waardevolle tips, trucs en informatie voor u verzameld. Want voordat u een sauna gaat bouwen, zijn er essentiële zaken waar u rekening mee moet houden.

1. Welke ruimten zijn geschikt voor sauna's?

De sauna in de kelder, onder het schuine dak, in de badkamer of de woonkamer

Lang en smal of klein en compact, kelder of zolder met schuine wanden: praktisch elke ruimte is geschikt als saunaruimte. Met maatwerk past de saunacabine zich aan uw ruimtelijke omstandigheden aan.

De sauna in de kelder? Dat is natuurlijk ook een mooie optie, aangezien er in veel eengezinswoningen ongebruikte ruimte in de kelder is. Met de verlichtingsconcepten van KLAFS creëert u vervolgens een sfeervolle ambiance in uw saunaruimte in de kelder. Mooie saunaverlichting, indirecte verlichting en elegante hanglampen zorgen ervoor dat uw sauna in de kelder ook zonder ramen een perfecte oase van welzijn wordt.

​​​​​​​2. Bouwkundige eisen voor de sauna-installatie

Van elektriciteit tot ventilatie

Bij de sauna, relaxruimte en de douche moet niet alleen rekening worden gehouden met de individuele vormgeving, maar ook met structurele vereisten, zoals elektrische voeding, ventilatie of vloeren. Bij binnenmuren moet een afstand van minimaal 5 cm tot de wand en bij buitenmuren minimaal 10 cm worden aangehouden. Idealiter worden al deze aspecten besproken met onze professionele adviseur tijdens een bezoek ter plaatse.

3. De ideale plattegrond

De sauna voor 2 of voor 4 personen?

Slechts twee bij twee meter is genoeg om een sauna voor vier personen te plannen. Natuurlijk wordt het comfortabeler als er meer ruimte beschikbaar is. Bij de keuze van de plattegrond zijn de meest uiteenlopende bankopstellingen denkbaar. Maar een opstelling in een hoek is ideaal: deze opstelling is niet alleen uit communicatief oogpunt aan te bevelen, maar maakt ook een optimaal gebruik van de ruimte mogelijk. Met het onderbankverwarmingssysteem BONATHERM verdwijnt de kachel ook ruimtebesparend en veilig onder de saunabank.

Voor een sauna voor 2 personen is een afmeting van 1,45 m x 2 m al voldoende - als u zittend wilt saunabaden. Bij een 2-persoonssauna met een benodigde ruimte van ca. 2 m x 2 - 2,20 m kunt u ook liggend baden. Vooral onze kleine saunamodellen, zoals de Sauna EASY of de uitschuifbare Zoom Sauna S1 zijn de ideale sauna's voor 2 personen.

​​​​​​​4. Thermische isolatie

Energiebesparing ook voor het milieu

De meeste warmte – en dus energie – gaat verloren via het plafond. Daarom is het bijzonder belangrijk om ervoor te zorgen dat uw saunawanden en -plafonds voldoen aan de RAL-normen.

5. Het juiste hout voor het saunaklimaat

Optimaal saunahout

Bij wand- en plafondelementen is de vakkundige verwerking van het saunahout belangrijk, zodat de warmte en het vocht van de sauna niet verloren gaan. Het hout van de Canadese hemlockspar en de Scandinavische sparren voldoet aan deze eigenschappen. Het keurmerk "Blauwe Engel" bevestigt dat het gebruikte saunahout emissiearm en duurzaam geproduceerd is. Alle KLAFS-elementsauna's in hemlock en vurenhout en massief houten sauna's in hemlock dragen dit kwaliteitskeurmerk. Bovendien voldoen onze producten aan de richtlijnen van de RAL Quality Association en mogen daarom het RAL-RG 423 keurmerk dragen.

6. Bediening en saunakachel

Geavanceerde technologie die zorgt voor comfort, duurzaamheid en veiligheid

Moderne, hoogwaardige saunabedieningen bieden een intuïtieve gebruikerservaring. Actuele gegevens, zoals temperatuur, luchtvochtigheid, tijd, opwarmfase enz. kunnen zo in één oogopslag worden afgelezen. Samen met de saunaventilatie en het saunahout is het samenspel tussen de saunabediening en de saunakachel verantwoordelijk voor het saunaklimaat. De saunakachel moet aan de buitenkant minder dan 100 °C zijn. Om de verwarmingstijd binnen redelijke grenzen te houden, moet het vermogen van de saunakachel (gespecificeerd in kW) worden aangepast aan de grootte van de sauna. Beschermers of beschermroosters beschermen tegen brandwonden.

7. De ventilatie

Voldoende luchtverversing zorgt voor een goed saunaklimaat

Voor voldoende luchtverversing in de sauna is een tochtvrij ventilatiesysteem nodig. Het luchtdebiet moet kunnen worden geregeld afhankelijk van de bedrijfsmodus en het aantal personen. Zo zorgt u niet alleen voor een optimaal saunaklimaat, maar bespaart u ook energie en kosten.

Bij het plannen van de luchtafvoer van een sauna in de kelder spelen verschillende bijkomende factoren een rol, bijvoorbeeld de grootte van de ruimte, de hoogte van de ruimte en de ventilatiemogelijkheden, zoals ramen. Daarom adviseren wij een gedetailleerd advies met onze experts in een van onze KLAFS showrooms voor een individuele saunaplanning en het optimale ventilatiesysteem.

8. De saunadeur en het saunaraam

Transparantie door glazen deuren en ramen in de sauna

Om veiligheidsredenen moeten alle saunadeuren altijd naar buiten openen. Een zeer belangrijk punt om in gedachten te houden bij het inrichten van uw saunaruimte. Transparantie en een mooi, open en weids uitzicht worden geboden door een volledig glazen deur - gemaakt van veiligheidsglas. Een houten deurkruk aan de binnenkant beschermt tegen brandwonden.

Ramen in de sauna met een directe raamopening zijn niet alleen een visueel hoogtepunt, het uitzicht naar buiten is ook zeer ontspannend. U kunt het beste direct met onze deskundige adviseurs over uw wensen en planning spreken, want de eisen voor ramen in de sauna variëren afhankelijk van de situatie in de ruimte - afhankelijk van of het raam naar binnen of naar buiten moet, of het geopend moet worden of niet. Bij naar buiten gerichte saunaramen moet bijvoorbeeld worden gelet op gehard glas, het type kozijn, de hoogte van de dorpel etc. Voorbeelden van succesvolle implementaties voor de integratie van ramen in de sauna vindt u ook in onze particuliere referenties.

9. Zit- en ligcomfort in de sauna

Welk hout is geschikt voor banken, rugleuningen en hoofdsteunen?

Saunarugleuningen moeten ergonomisch gevormd en netjes afgewerkt zijn. Voor het hout, dat knoest-, hars- en splintervrij moet zijn en tegelijkertijd bestand tegen vocht (transpiratie) en hoge temperatuurschommelingen, zijn de houtsoorten populier en abachi geschikt. Hemlock en notenhout zijn - afhankelijk van de inrichting van de sauna - ook mogelijk als hout voor ligplaatsen.

Voor comfortabel liggend saunabaden moet het ligvlak van de sauna de volgende afmetingen hebben: Breedte minstens 60 cm, beter 70 cm. De lengte van de ligplaats is afhankelijk van de lichaamslengte van de saunabaders; in de regel is de lichaamslengte plus ca. 20 cm optimaal voor comfortabel liggend saunabaden. Voor zittend saunabaden zijn afmetingen van ca. 50 cm x 70 cm (breedte x lengte) ook voldoende voor een zitplaats.

10. Kwaliteit en keurmerk

Oriëntatie op kwaliteit in de saunabouw

Vier keurmerken helpen de consument om de weg te vinden bij de installatie van de sauna thuis :

Bovendien hebben KLAFS fineerplaten van echt hout het zegel van de Dresden GmbH gekregen, dat bevestigt dat KLAFS fineerplaten van echt hout vrij zijn van formaldehyde en andere vluchtige organische stoffen (VOC's).

Maak nu een afspraak
Heeft u vragen over uw sauna of uw persoonlijke wellnessproject? Wij adviseren u graag.
Heeft u vragen over uw sauna of uw persoonlijke wellnessproject? Wij adviseren u graag.
Afspraak maken