Overstromingsdouche

KLAFS wellness ABC

Overstromingsdouches zijn de perfecte manier om af te koelen na elke saunasessie. Na de sauna wil het verhitte lichaam worden afgekoeld. Dit bevordert de bloedsomloop, is goed voor de huid en versterkt de afweer van het  immuunsysteem. De beste manier om dit te doen is met een goede overstromingsdouche. Deze doucheapparaten, speciaal ontworpen om af te koelen na een saunasessie, laten koud water zonder druk op het lichaam vallen in een brede, waaiervormige straal. Daartoe wordt de douchekop boven het hoofd in de douche geïnstalleerd. Het positieve effect van de overstromingsdouche is te vergelijken met een emmerdouche. 

Goed afkoelen na de sauna met de overstromingsdouche

Als u graag naar de sauna gaat, moet u de belangrijkste regels kennen. Dit geldt ook voor het afkoelen achteraf. De basis hiervoor gaat terug tot de Beierse priester en hydrotherapeut Sebastian Kneipp, die het positieve effect van koud water al vroeg onderkende. De abrupte afkoeling na de saunasessie met een overstromingsdouche is bijzonder effectief. De intense warmte- en koudeprikkels trainen de vaten, stimuleren de bloedsomloop en het metabolisme en hebben een stabiliserend effect op het autonome zenuwstelsel. Als u de volgende regels in acht neemt, bereikt u het beste resultaat zonder uzelf en uw lichaam te overbelasten:

 1. Begin de afkoelingsfase eerst in de frisse lucht. Dit koelt alleen de luchtwegen, maar je moet niet onderkoeld raken.
 2. De tweede afkoeling vindt nu plaats onder de overstromingsdouche. Laat daarvoor een sterke, zo koud mogelijke straal water over uw hele lichaam lopen. Dit spoelt het zweet weg, verwijdert de opgehoopte warmte en veroorzaakt een tintelende koudeprikkel.
 3. Indien beschikbaar en als uw fysieke gesteldheid het toelaat, kunt u nu in een dompelbad stappen. Het effect is vergelijkbaar met dat van de overstromingsdouche.
 4. Het is belangrijk om niet volledig af te koelen. Het beste is om u na het grondig afdrogen in een badjas te wikkelen en uzelf te verwennen met een  voetenbad. Het voetenbad moet enkelhoog zijn en ongeveer 40° C warm om het hele lichaam langzaam op te warmen.

Zodra u uw temperatuur na de overstromingsdouche en het voetenbad weer heeft geregeld, kunt u zich het beste liggend of zittend in een ontspannen houding wat rust gunnen. Daarna bent u klaar voor de volgende saunasessie. En de volgende overstromingsdouche.

Een overzicht van de feiten over overstromingsdouches

 • Overstromingsdouches zijn geschikt om af te koelen na een saunasessie
 • Afkoeling bevordert de bloedsomloop is goed voor het immuunsysteem
 • De afkoelingsfase moet beginnen in de frisse lucht, gevolgd door een overstromingsdouche
 • Wikkel uzelf tenslotte in een badjas om niet helemaal af te koelen

Verdere informatie

 • Saunamodellen
 • Waarom een voetenbad nemen tussen de saunasessies door?
 • Versterkt saunabaden het immuunsysteem?
 • Wat gebeurt er met de lichaamstemperatuur in de sauna?