Leven saunagangers langer?
Klafs wellness FAQ
De motivatie om regelmatig naar de sauna te gaan gaat al lang niet meer alleen om het algemene welzijn en de populaire welzijnsfactor. De belangrijkste constatering van het onderzoek is het thermische aanpassingsvermogen van het lichaam en de daaruit voortvloeiende langdurige verlaging van de kerntemperatuur van het lichaam. Regelmatige saunagebruikers zweten al na een paar weken gezonder en efficiënter dan toen ze begonnen. Ze bevriezen ook minder snel in de winter en hebben minder last van de hitte in de zomer. In dit verband intensiveert het organisme zijn vermogen om warmte af te geven na verloop van tijd. Al na tien saunabaden stijgt de huidtemperatuur door de toegenomen bloedcirculatie.
Enerzijds verbetert dit de warmteafvoer; anderzijds veroorzaakt de verminderde isolerende werking van het lichaam die hiervan het gevolg is, een langdurige daling van de kerntemperatuur van het lichaam door het regelmatige opwarmen en zweten in de sauna. De proefpersonen in het onderzoek namen de daling van de kerntemperatuur van het lichaam tot 0,5 °C onder de instelwaarde binnen enkele weken niet extern waar, bijvoorbeeld door bevriezing of rilling. Nadat de thermische aanpassing was voltooid, zette de nieuwe instelwaarde zich gewoon permanent in. Een 0,5 °C lagere kerntemperatuur van het lichaam zou de levensverwachting met minstens vijf jaar verhogen. Als men op middelbare leeftijd zou beginnen met thermische aanpassing, zou er nog twee tot drie jaar verlenging van de levensverwachting overblijven.
Een thermische aanpassing van de saunagebruikers door de afwisselende prikkels maakt het mogelijk verschillende verouderingsprocessen als het ware te vertragen: Net zoals de meeste levensprocessen afhankelijk zijn van de temperatuur, versnelt warmte in het algemeen veel processen, terwijl koude ze ook kan vertragen. Om de beschreven gezondheidseffecten te bereiken is het van cruciaal belang de sauna op te warmen tot 90 °C en te douchen met koud water. Japanse studies hebben aangetoond dat het vaatverwijdende effect van de afwisselend warme en koude stimulans bij saunabezoek de ontwikkeling van aderverkalking tegengaat. Bovendien leidt de lagere kerntemperatuur van het lichaam tot een verminderde productie van vrije radicalen, die de verouderingsprocessen in het lichaam versnellen. De klassieke sauna met twee tot drie sessies van elk tien tot 15 minuten is de meest effectieve manier om het lichaam te harden. De warme lucht en de daaropvolgende afkoeling zijn belangrijk voor het verwijden van de bloedvaten - met andere woorden, het afwisselend warme bad. U kunt de positieve effecten gemakkelijk binnen uw eigen vier muren brengen met een sauna: KLAFS is de toonaangevende fabrikant in de sauna- en wellnessbranche en biedt aantrekkelijke designmogelijkheden voor een regelmatige en weldadige verharding van lichaam en geest. Met designoplossingen voor elke ruimte wordt de sauna thuis een privébron van gezondheid en jeugdigheid.
HOE VAAK MAG IK NAAR DE SAUNA?
Eenmaal per week regelmatig naar de sauna gaan is een verstandig programma dat bijdraagt tot welzijn en een stabiele gezondheid. Als u één keer per week sauna neemt, kunt u gemakkelijk genieten van 2-3 saunasessies, maar ze mogen niet langer duren dan 12 of 15 minuten in de hete fase. Twee keer per week een sauna nemen is de dosis die artsen aanbevelen bij diverse klachten zoals vatbaarheid voor infecties, hoge bloeddruk, spanningshoofdpijn en astmatische klachten. Als u twee keer per week een sauna neemt, zijn twee sauna's per keer voldoende, en ze zijn ook beperkt in tijd zonder het doel om warmterecords te breken. Er is niets mis met drie saunasessies per week. Hier moet u er echter speciaal op letten dat u niet te lang in de hitte zit, dat u daarna goed afkoelt en dat u geen rustpauzes overslaat. Met zoveel oefening kan het voldoende zijn om slechts één saunasessie per keer te doen. Veel Finnen gaan zelfs elke dag naar de sauna, maar slechts voor één sessie tegelijk. Als u twee kilometer per dag zwemt of zich anderszins fysiek inspant, moet u geen twee saunasessies per dag nemen. Het hangt ook af van uw fysieke en mentale conditie hoeveel wandelingen per dag en per week gunstig voor u zijn.
HOEVEEL SAUNASESSIES MOET U DOEN?
Het antwoord op deze vraag hangt enerzijds af van uw individuele lichamelijke conditie en anderzijds ook van de frequentie waarmee u naar de sauna gaat. Als u elke dag naar de sauna gaat (zoals bijvoorbeeld in Finland het geval is), moet u het bij één saunasessie laten. Als je twee keer per week naar de sauna gaat, kunt u zeker voor een tweede sessie gaan. Als u maar één keer per week of nog minder vaak naar de sauna gaat, kunt u ook voor drie sessies gaan. Meer dan drie saunasessies achter elkaar worden afgeraden, omdat vaker naar de sauna gaan het positieve effect van de sauna niet vergroot, maar door overdrijving het tegenovergestelde bereikt.
HOE BEÏNVLOEDEN GEUREN IN DE SAUNA HET WELZIJN?
Eucalyptus-, sparren- en dennennaalden zijn goed voor de luchtwegen. Oliën van citrusplanten verhelderen de stemming, activeren, kunnen nervositeit verlichten en de concentratie verhogen. Rozemarijn stimuleert en verkwikt, citroenmelisse ontspant en kamille is goed voor de huid. Gelieve verstandig te doseren, want de fijn verdeelde oliën worden ook ingeademd. Gebruik daarom alleen oliën van de beste kwaliteit.