Is de sauna goed voor de huid?

Klafs wellness FAQ

Ja, regelmatige sauna's voorkomen op lange termijn symptomen van huidgebreken en optimaliseren de toevoer van voedingsstoffen naar de huid; Dit wordt nu ook ondersteund door een wetenschappelijke studie: In de universitaire dermatologische kliniek in Jena werd vastgesteld dat de barrièrefunctie van de huid gestabiliseerd is bij de proefpersonen die regelmatig sauneren. De verbeterde bloedcirculatie vertraagt het uitdrogen van de huid en reguleert het oliegehalte van het huidoppervlak.

HELPT DE SAUNA TEGEN ACNE?

Acne is meestal een chronische huidziekte waarbij de poriën van de huid verstopt raken door overmatige talgproductie. Dit veroorzaakt lelijke puistjes. Hoewel het slechts in beperkte mate kan worden aanbevolen om met acne naar een openbare sauna te gaan, is de mogelijkheid om de positieve effecten van de sauna op u in te laten werken in de thuissauna aan te bevelen. Zo is de porieopenende werking van de sauna zeer heilzaam voor acneontstekingen. Zweten in de sauna heeft echter vooral een zeer reinigende werking, de grote hitte maakt de talg vloeibaar, bacteriën, dode cellen en vuildeeltjes worden weggespoeld. Dit reinigt de huid tot in de poriën van binnenuit. De hele huidstructuur wordt verfijnd en de teint ziet er rooskleuriger, frisser en gladder uit.

IS KUNSTMATIGE BRUINING NIET SCHADELIJK VOOR DE HUID?

De moderne zonnetechnologie maakt het mogelijk het uv-spectrum af te stemmen op de natuurlijke zon, zodat men naast een zachte bruining ook kan genieten van alle gezondheidsvoordelen. En zonder de huid te beschadigen door zonnebrand. Met het solarium kunnen, in tegenstelling tot de zon, tijd en intensiteit duidelijk worden gedoseerd en individueel op het huidtype worden afgestemd.

WAAROM KRIJG IK KIPPENVEL IN DE HETE SAUNA

Sommige mensen krijgen kippenvel zodra ze de hete sauna binnengaan - en vragen zich daar begrijpelijkerwijs over af. Want normaal gesproken ontstaat kippenvel als u het koud hebt en niet in de hitte van de sauna. Als dit u ooit overkomt, hoeft u zich geen zorgen te maken of er iets aan de hand is, want de verklaring van dit verschijnsel is even eenvoudig als verbazingwekkend: Om temperaturen te kunnen waarnemen, zijn er verschillende zintuiglijke cellen in onze huid, ook wel receptoren genoemd - verschillende voor het gevoel van warmte en koude. Het aantal koude receptoren overtreft het aantal warmte receptoren vele malen. Bij het betreden van de sauna kan deze ongewone reactie nu optreden: Een zeer sterke prikkel, namelijk hete lucht, raakt de vele koude receptoren. Dit wordt aanvankelijk verkeerd geclassificeerd en beantwoord met een reactie die eigenlijk bedoeld is voor de kou. Met kippenvel. Het geheel is volkomen ongevaarlijk en gaat weer over, omdat het lichaam de prikkels snel juist classificeert.

WAT ZIJN DE POSITIEVE EFFECTEN VAN HET STOOMBAD?

Als medisch allround talent reinigt en versterkt het stoombad niet alleen belaste luchtwegen en bevordert het de bloedsomloop, maar maakt het ook de huid zacht en verlicht het pijnlijke spierspanningen. Het stoombad is zwaar belast met vocht, zodat zich fijne druppeltjes - stoom - vormen. De lucht die zo zwaar verzadigd is met water kan veel minder water opnemen dat door zweten uit de huid vrijkomt. Daarom zijn de temperaturen in het stoombad veel lager, rond de 40 °C of zelfs lager. Wanneer de gebruiker het stoombad binnengaat, slaat het vocht uit de omgevingslucht zelfs neer op zijn huid.

WAAROM BRANDT DE HUID OP SOMMIGE PLAATSEN IN DE SAUNA MEER DAN OP ANDERE?

Op delen van het lichaam waar van nature weinig zweetklieren zijn - zoals de schenen - kan de huid in de sauna onaangenaam gaan branden omdat de warmteprikkel te sterk wordt. U kunt dit verhelpen door met uw hand zweet van andere delen van het lichaam te verspreiden en zo ook deze delen van de huid te koelen.