Versterkt regelmatig saunabaden het immuunsysteem?

Klafs wellness FAQ

Ja, met regelmatige saunasessies kan iedereen zijn immuunsysteem versterken, het cardiovasculaire systeem trainen en zo het lichaam beter beschermen tegen infecties, virussen en dus mogelijke ziekten. We ervaren daarbij een uitgebreid welzijn: De ontspanningsfactor van een saunasessie heeft een diepgaand effect en ondersteunt zo op lange termijn het kou-preventieve effect.

Tijdens een saunasessie wordt de kerntemperatuur van het lichaam met één tot twee graden Celsius verhoogd. Deze koortsachtige situatie heeft invloed op cellen van het lichaam aan. De kunstmatig verhoogde lichaamstemperatuur brengt veel processen op gang:  Dit stimuleert immuuncellen zoals lymfocyten om afweerstoffen te produceren. Net als bij spiertraining neemt de kracht van het immuunsysteem alleen toe met regelmaat.

Regelmatig saunabaden zorgt er ook voor dat de slijmvliezen aanzienlijk beter van bloed worden voorzien. "Daardoor is het lichaam veel beter in staat om binnendringende ziekteverwekkers af te weren," verduidelijkt Prof. Dr. Resch, hoofd van het Duitse Instituut voor Gezondheidsonderzoek in Hof/Saale.