Mag ik naar de sauna als ik verkouden ben?

Klafs wellness FAQ

In principe mag de sauna alleen in gezonde toestand worden bezocht. Als u door een acute ziekte (bijv. een griepachtige infectie) aan bed gekluisterd bent, is de sauna op dit moment niets voor u. Zodra u weer opstaat en uw bloedsomloop stabiel is, kunt u weer naar de sauna gaan.

Helpt de sauna bij een verkoudheid?

Regelmatig saunabaden traint het immuunsysteem van het lichaam, versterkt de bloedsomloop en heeft een positief effect op de stofwisseling. Griepinfecties worden effectief voorkomen. U kunt een beginnende infectie misschien met één of twee saunasessies stoppen, dus het is geen reden om een pauze in te lassen. Maar als het afweersysteem al op maximale alertheid staat, meetbaar door koorts, zal verdere warmte meer kwaad dan goed doen.

Kunt u verkouden worden als u in de sauna zit?

De sterke afkoeling tijdens de sauna brengt de lichaamstemperatuur omlaag van een hoog niveau naar het normale niveau, zodat een verkoudheid nauwelijks te vrezen valt. U moet echter op een paar punten letten, want als u het niet goed doet, kunt u door het saunabaden een verkoudheid oplopen. Als u afkoelt in een buitenzwembad, wacht dan niet tot u begint te rillen en koel dan verder af met koud water. Ze moeten alleen afkoelen, niet onderkoelen. Aan de andere kant, als men niet volledig afgekoeld teruggaat in de hete cabine, en daarna nog een wandeling maakt met eveneens onvolledige afkoeling, enz. wordt de lichaamseigen regulatie overbelast. Als u nu de sauna verlaat in nog verwarmde toestand en uw dagelijkse bezigheden gaat uitvoeren, bent u bijzonder gevoelig voor de kou. De signalen in het hele lichaam zijn ingesteld op "afkoeling" (verwijde bloedvaten), en tocht of andere koude stimuli zorgen dan plaatselijk voor onderkoeling - een voorwaarde voor een "verkoudheid". Het nazweten in een pakking na de sauna is ook een stimulans voor het lichaam. De delen van de huid die niet door de pakking worden bedekt (hoofd, nek) geven meer warmte af en zijn dan ook gevoelig voor tocht. Het is dus belangrijk om een krachtige warmteprikkel en een krachtige koudeprikkel te hebben waarop de temperatuurregelaars in het lichaam duidelijk kunnen reageren.