Schreiner in der Saunabau-Abteilung

Waardevolle tips

voor de installatie van uw sauna

Tips voor het plaatsen van een sauna
Een sauna thuis kan in vrijwel iedere ruimte geplaatst worden

1. Welke ruimtes zijn geschikt?
Lang en smal of klein en compact, in de kelder of op zolder onder het schuine dak: een sauna kan in vrijwel iedere ruimte worden geplaatst. Dankzij de oplossingen op maat, vinden we ook voor de sauna van uw dromen een plek in uw huis.

2. Bouwkundige omstandigheden
Er dient niet alleen aandacht te worden besteed aan de sauna, de rustruimte en de eventueel te plaatsen douche, ook met de bouwkundige omstandigheden, zoals elektriciteit, ventilatie en de staat van de vloer moet rekening worden gehouden. We raden aan om deze zaken met een van onze deskundige adviseurs ter plaatse te bekijken.

Plattegrond designsauna VENTANO
Plattegrond designsauna VENTANO

3. Het ideale oppervlak
Een oppervlak van twee bij twee meter is al voldoende voor een sauna voor vier personen. Meer ruimte, betekent uiteraard ook meer comfort. Maar ongeacht het oppervlak dat u kiest, zijn er altijd verschillende mogelijkheden voor de plaatsing van de banken. Een hoekpositie is echter optimaal: deze opstelling is niet alleen vanuit communicatief oogpunt aan te raden, ook de beschikbare ruimte wordt optimaal gebruikt. En met het ruimtebesparende bankverwarmingssyteem BONATHERM verdwijnt de saunakachel bovendien onder de saunabanken.

 

4. Isolatie: Zuinig met energie: voor u en het milieu
De meeste warmte verdwijnt bij de overdracht via het plafond, en dat betekent energieverlies. Daarom is het belangrijk dat de normen van de RAL-standaard voor saunawanden- en plafonds worden gehandhaafd.

Sauna PURE detail
Het hout van de Canadese hemlockspar is optimaal geschikt voor gebruik in de sauna en zorgt tegelijkertijd voor een rustige uitstraling

5. De juiste houtsoort voor het saunaklimaat
Om te voorkomen dat warmte en vocht in de cabine verloren gaat, is het belangrijk dat het voor de wand- en plafondelementen gebruikte hout correct wordt verwerkt. Het stevige hout van de Canadese hemlockspar en het Scandinavische vurenhout zijn buitengewoon geschikt voor gebruik in de sauna. Het keurmerk 'Blauer Engel' controleert de gebruikte houtsoorten op emissie en duurzaamheid en onderscheidt alleen die merken die aan de gestelde milieunormen voldoen. Alle KLAFS element sauna's in hemlock en vuren hout en massive hemlock sauna's hebben deze kwaliteit onderscheiding. Daarnaast voldoen onze producten aan de voorschriften van het keurmerk RAL en mogen daarom ook het keurmerk RAL-RG 423 voeren.

6. Bediening en saunakachel
De moderne, kwalitatief hoogwaardige bedieningspanelen laten zich intuïtief bedienen. Gegevens als temperatuur, vochtigheidsgraad, tijd, status cabine etc. worden overzichtelijk op de display weergegeven. Het saunaklimaat wordt bepaald door een samenspel tussen ventilatie, het gebruikte hout voor de cabine, de saunakachel en het bedieningspaneel. De buitenkant van de saunakachel mag de 100 °C niet overschrijden. Om de verwarmingstijd voor de cabine te beperken, dient het vermogen van de kachel (in kW) aan de cabinegrootte te worden aangepast. De protectors of een kachelrooster dienen als bescherming tegen verbrandingen.

Tips voor het plaatsen van een sauna

7. Ventilatie
De aan- en afvoer van frisse lucht in de sauna dient te gebeuren via een tochtvrij ventilatiesysteem. De hoeveelheid door te voeren lucht dient op de gebruikswijze en het aantal personen dat de sauna gebruikt, te worden afgestemd. Dit zorgt niet alleen voor een optimaal saunaklimaat, u bespaart ook energie en daarmee op de kosten.8. De cabinedeur
Uit veiligheidsoverwegingen dient de deur naar buiten te openen. Een glazen deur biedt doorkijk en het glas dient te bestaan uit veiligheidsglas. Een houten deurgreep aan de binnenkant voorkomt verbranding.

Heerlijk genieten in de sauna

9. Zit- en ligcomfort in de sauna
De rugleuningen in de sauna dienen ergonomisch van vorm en goed afgewerkt te zijn. Voor het hout, dat vrij moet zijn van takken, hars en splinters, en bestand dient te zijn tegen vochtigheid (zweet) en hoge temperatuurverschillen, komen twee houtsoorten in aanmerking: populier en abachi. In de sauna LOUNGE zitten bovendien ergonomisch gevormde ligbanken.

10. Kwaliteit en keurmerken
Er bestaan vier keurmerken die de consument houvast bieden bij de zoektocht naar een sauna:

Daarnaast dragen de KLAFS-panelen van echt houtfineer het keurmerk van de Dresden gGmbH dat het bewijs is dat de panelen geen formaldehyde of andere vluchtige organische substanties (VOC: volatile organic compounds) bevatten.