Aziatisch badritueel

KLAFS WELLNESS-ALFABET

WAT IS EEN AZIATISCH BAD?

Azië is het veelzijdigste continent van onze planeet en het Aziatische badritueel is dat al evenzo. Men zegt wel eens dat de badcultuur zijn oorsprong in Azië vindt. Het traditionele Aziatische badritueel doet dan ook sterk denken aan de Finse sauna met zijn blokhutten en gloeiend hete stenen op een vuur. Maar vandaag de dag kent het Aziatische baden talrijke landspecifieke interpretaties, qua vorm, inrichting en kleur. Voor de vormgeving van deze oorden voor wellness en gezondheid worden vaak kleuren als zwart, rood, wit, geel of natuurtinten gebruikt. En ook een stoombad kan er deel van uitmaken. Voor de vloer gebruikt men overwegend zwart natuursteen, de scheidingswanden zijn van bamboehout en het geheel wordt aangevuld met contrasten die bij de typisch Aziatische Zen-beleving horen. 

BASISELEMENTEN VAN EEN AZIATISCHE BADKAMER

De inrichting van een Aziatische badkamer is tegenwoordig ook sterk afhankelijk van wat gebruikelijk is een bepaald land. Zo kijkt men in Australië voor de inrichting van een Aziatisch getinte badkamer, sauna of stoombad meestal naar voorbeelden uit Bali, Thailand en Indonesië. In Noord-Amerika en Europa geldt de Japanse traditie als maatstaf gevend voor de inrichting van een Aziatische badkamer. Hoe dan ook, het is bovenal belangrijk om het toilet in een aparte ruimte te plaatsen. Voor zover mogelijk, dienen alle elementen met de hand te worden gemaakt en het design dient puur te zijn met een natuurlijke uitstraling. Kenmerkend voor een badkamer, sauna of stoombad in Aziatische stijl is veel licht en idealiter ook een deur naar buiten. 

Naast de natuurlijke basiskleuren gebruikt men in de Aziatische badcultuur ook graag kleurige accenten die worden uitgevoerd in de levendige tinten rood, oranje, geel of zwart. Witte orchideeën, schuifdeuren in rijstpapier-look, bamboematten, geurkaarsen en oriëntaalse beelden zorgen voor de finishing touch van de badkamer in Aziatische stijl. 

In Azië beschouwen de mensen de badkamer als een plek van rust en ontspanning; voor hen de enige duurzame weg naar wellness en gezondheid. Daarom maakt een indoor-bron vaak ook deel uit van een Aziatische badkamer. Het geluid van het kabbelende water heeft een ontspannende en kalmerende werking. Maar als u eigen ideeën over de inrichting van een badkamer in Aziatische stijl heeft, zijn deze uiteraard meer dan welkom. Want om u volledig te kunnen ontspannen, wilt u bijvoorbeeld ook graag een modern audiosysteem in uw badkamer integreren. En om uw persoonlijkheid te accentueren, geeft u wellicht de voorkeur aan een badkamer met daarin een eclectische mix tussen Oosterse en Westerse elementen. 

FEITEN OVER HET AZIATISCHE BAD OP EEN RIJTJE

  1. Een vloer van zwart natuursteen, wanden van bamboe en contrastelementen, dat zijn de kenmerkende ingrediënten voor een badkamer in Aziatische stijl.
  2. Een stoombad kan ook gerust onderdeel van een Aziatisch getinte badkamer uitmaken.
  3. Bij de vormgeving van de Aziatisch getinte badkamer dient het toilet in een afgescheiden ruimte te worden geplaatst en beschikt de ruimte idealiter ook over een deur naar buiten.

UITGEBREIDE INFORMATIE