Gemarmerde huid

KLAFS WELLNESS-ALFABET

Waaraan herken je een gemarmerde huid?

Onder invloed van de wisselende omgevingstemperatuur kan het uiterlijk van de huid veranderen. Deze fenomenen zijn in de regel onschuldig, behalve wanneer er sprake is van opvallende veranderingen, zoals vergrote moedervlekken. Een van deze fenomenen is de gemarmerde huid. 

Bij een gezonde, vitale mens duidt de gemarmerde huid op een slechte doorbloeding, die zich, na een kort oponthoud in een warme omgeving, weer zou moeten herstellen. Zodra de bloedvaten zich opnieuw verwijden en er voldoende bloed door de aderen stroomt, krijgt de huid weer een egale kleur. De gemarmerde structuur van de huid kan ook duiden op een op handen zijnd overlijden. Omdat het waarnemingsvermogen volledig verdwijnt en richtingbepaling niet meer mogelijk is, verzwakt ook de doorbloeding van de huid. Vanwege de slechte doorbloeding wordt de huid van armen, handen en voeten vlekkerig en op plaatsen ook koud. En omdat tijdens het stervensproces alleen de vitale organen nog doorbloed worden, wordt de huid vaal. De bloedvaten schijnen door de huid door. En dat zorgt voor een gemarmerde indruk.

Gemarmerde huid en mogelijke aandoeningen

Een uitgesproken marmering van de huid kan worden veroorzaakt door een slechte doorbloeding, maar er kunnen ook andere oorzaken aan ten grondslag liggen. Zo kan het eventueel duiden op de aanwezigheid van de ziekte Livedo reticularis. De verkleuring is dan vooral op de extremiteiten en de romp zichtbaar. Het vernauwen van de vaten neemt af wanneer men zich, na een verblijf in de koude lucht of het koude water, opnieuw in een warme omgeving bevindt. Het gemarmerde verkleuren van de huid kan ook duiden op reumatische aandoeningen, zoals artritis of reumatische koorts. In beide gevallen dient een arts voor onderzoek te worden geraadpleegd. Veranderingen in het huidpatroon kunnen eveneens worden veroorzaakt door slagaderverkalking of een te lage bloeddruk.

De feiten over gemarmerde huid op een rijtje

  • Gemarmerde verkleuring van de huid is in de regel onschuldig.
  • Veel voorkomende oorzaak van gemarmerde huid: gebrekkige doorbloeding
  • Na een korte tijd in een warme omgeving zou de gemarmerde verkleuring moeten verdwijnen.

Uitgebreide informatie