Hoe neemt u een sauna op de juiste manier

Een gids voor saunabaden

Saunainstructies

Of u een saunabad neemt met één, twee of drie gangen hangt af van uw tijd, stemming en hoe regelmatig u een sauna neemt.

 

De voorbereiding

Het plezier begint met de voorbereidingsfase. Het belangrijkste punt is voorreiniging, want een vettige film op de huid vertraagt het begin van zweten.

Droog uzelf goed af na het reinigen, zodat het vocht op de huid niet ook het eerste zweet uitstellen.

De warming-up

De eerste saunasessie bestaat uit opwarmen en afkoelen. De opwarmfase moet 8 tot 12 minuten duren, de afkoelfase eerder 12 tot 20 minuten.

Beginners beginnen met kortere verwarmingsfasen, maar niet met lagere temperaturen of de laagste bank.

Een korte, krachtige prikkel wordt beter door het lichaam verwerkt dan een langere, gematigde prikkel.

 

 

Liggend isde temperatuurontwikkeling het meest gelijkmatig, omdat het hele lichaam zich in één temperatuurzone bevindt. Bij het zitten is het temperatuurverschil tussen voeten en hoofd zeer groot (mogelijk 30 °C verschil). Plaats daarom uw voeten op de bank waar u zit, zelfs als u geen aderproblemen hebt (in dit geval beperkt hurken de bloedcirculatie te veel). Zit of lig stil. 1 of 2 minuten voordat u de cabine verlaat, bereidt u uw bloedsomloop voor: Ga rechtop zitten, beweeg uw voeten in de gewrichten om de bloedsomloop te stimuleren (want de bloeddruk kan dalen).

De afkoeling

Nu komt de afkoeling. Via de luchtwegen met hun vrij grote slijmvliesoppervlakken kan veel warmte naar buiten worden afgevoerd: Loop daarom eerst buiten rond - sta niet stil, anders kan de bloeddruk te veel dalen omdat het bloed zich ophoopt in de verwijde bloedvaten van de benen.

Na een paar minuten - in ieder geval voordat u begint te rillen - is het koude water aan de beurt. Dan: Water absorbeert meer warmte dan lucht. En omdat het lichaam in de sauna zelfs in de kern met ongeveer 0,5 tot 1 °C is opgewarmd, is een grondige afkoeling noodzakelijk. Het dompelbad (voor zeer snelle afkoeling) of diverse douches (voor langzamere afkoeling) zijn beschikbaar.

Als u een duik in het dompelbad wilt nemen, moet u om hygiënische redenen vooraf het zweet koud afspoelen. Gewoon even in het koude water dompelen! Een koude douche is zachter voor de bloedsomloop. U kunt beginnen met de armen of benen, omdat die minder gevoelig zijn voor kou. Dan volgt de rug. En dan, gezicht en borst.

De kou zorgt ervoor dat de bloedvaten die zich door de warmte verwijden, snel samentrekken. Dit laat echter meer warmte achter in het lichaam. Om de bloedvaten weer te openen en meer warmte te laten uitstralen, is een warm voetenbad op enkelhoogte geschikt. Zet uw voeten een paar minuten in het bad en volg dan met nog een koude douche. Wie wil, kan na deze eerste gang al rusten. Maar na een grondige afkoeling kunt u ook genieten van de volgende saunasessie.

Hoeveel herhalingen?

U kunt deze cyclus van warmtecabine, afkoeling in de lucht en met behulp van water nog een keer of twee herhalen. U zult merken dat u in de tweede en derde versnelling eerder zichtbaar begint te zweten. Na de laatste saunasessie is een periode van rust uiterst heilzaam. Verlaat de sauna-omgeving pas als u niet meer oververhit bent en uw bloedsomloop weer normaal is.