Aziatisch bad

Klafs wellness ABC

Wat is een Aziatisch bad?

Een Aziatische bad is in vele variaties denkbaar, want niets is zo divers als het Aziatische continent. Men zegt dat de badcultuur in Azië is ontstaan. Het vroege Aziatische bad doet daarom qua stijl denken aan een Finse  sauna met een blokhut en gloeiende stenen bij een open haard. Tegenwoordig kan een Aziatisch bad verschillende basiskleuren hebben, afhankelijk van de gebruiken in het land. Vaak is deze plaats voor welzijn en gezondheid ontworpen in de kleuren zwart, rood, wit, geel of natuur. Een stoombad kan daar één van zijn. Zwarte natuurstenen voor de vloeren, scheidingswanden van bamboe en in het algemeen contrasten die de Aziatische zen-sfeer creëren zijn kenmerkend.

Basiselementen van Aziatisch badontwerp

Hoe een Aziatische bad tegenwoordig is ingericht, hangt ook af van de gebruiken van het continent waar hij is ingericht. In Australië zijn de modellen voor een Aziatisch bad, Aziatische sauna of Aziatisch stoombad meestal Bali, Thailand of Indonesië. In Noord-Amerika of Europa daarentegen zijn Japanse tradities bepalend voor het ontwerp van een Aziatische bad. Het is belangrijk om het toilet te scheiden van de andere kamers. Indien mogelijk moeten alle elementen eruitzien alsof ze met de hand zijn gemaakt en er heel puristisch en natuurlijk uitzien. Veel licht, en bij voorkeur een deur naar een buitenruimte, zijn typisch voor de Aziatische stijl van het ontwerpen van een bad, sauna of stoombad.

Naast de natuurlijk ogende basiskleuren zijn kleurrijke accenten in felrood, vlammend oranje, zonnegeel of zwart een trend in de Aziatische badcultuur. Ook witte orchideeënbloesems, schuifdeuren in rijstpapierlook, bamboematten, geurkaarsen of beelden uit het Verre Oosten ronden de Aziatische look in de ruimte vakkundig af.

Mensen in Azië beschouwen het bad als een plaats van rust en ontspanning, omdat dit de enige manier is om welzijn en gezondheid op lange termijn te bereiken. In Aziatische baden maakt een binnenfontein dan ook vaak deel uit van de typische sfeer. Het rustige ruisen van het water werkt ontspannend en kalmerend. Als u wilt, kunt u natuurlijk uw eigen persoonlijkheid inbrengen bij het ontwerpen van het Aziatische bad. Dit kan bijvoorbeeld een eigentijdse geluidsinstallatie zijn als dat voor u persoonlijk belangrijk is voor een goede ontspanning. U mag natuurlijk wel wat westerse elementen mengen met die uit het verre oosten om uw eigen persoonlijkheid te benadrukken.

Feiten over het Aziatische bad in één oogopslag

  1. Typisch voor een Aziatische bad zijn zwarte natuurstenen voor de vloeren, bamboewanden en contrasten
  2. Een Aziatisch bad kan een stoombad omvatten
  3. Bij het ontwerpen van een Aziatische bad moet het toilet worden gescheiden van de rest van de ruimte en moet een deur naar een buitenruimte worden geïnstalleerd

Verdere informatie