Gemarmerde huid

Klafs wellness ABC

HOE MANIFESTEERT DE GEMARMERDE HUID ZICH?

Wanneer de omgevingstemperatuur verandert, kan het uiterlijk van de huid veranderen. Zolang er geen afwijkingen zijn, zoals vergrote moedervlekken, zijn ze meestal ongevaarlijk. Een van deze verschijnselen is de gemarmerde huid. 

Bij een gezond, vitaal persoon is een gemarmerde huid een teken van slechte doorbloeding en zou na een kort verblijf in de warmte moeten verdwijnen. Zodra de bloedvaten weer verwijd zijn, stroomt er voldoende bloed door de aderen en krijgt de huid weer een egale kleur.  

GEMARMERDE HUID EN MOGELIJKE ZIEKTEN

Ernstige marmering van de huid kan wijzen op andere oorzaken dan een slechte doorbloeding. Een mogelijke ziekte is livedo reticularis. Naast de ledematen wordt ook de romp aangetast. De vernauwing van de vaten vermindert weer als je uit koude lucht of koud water in warme ruimten komt. Marmering van de huid kan ook wijzen op reumatische aandoeningen zoals artritis of reumatische koorts. In beide gevallen is een gedetailleerd onderzoek door de arts noodzakelijk. De huidveranderingen kunnen ook wijzen op occlusieve ziekten of lage bloeddruk. 

INFORMATIE OVER GEMARMERDE HUID IN ÉÉN OOGOPSLAG

  • Gemarmerde huid is meestal ongevaarlijk
  • Veel voorkomende oorzaak van gemarmerde huid: Gebrek aan bloedcirculatie
  • Na een kort verblijf in de warme, gemarmerde huid moet weer verdwijnen

NADERE INFORMATIE