Arteriolen

KLAFS WELLNESS-ALFABET

Wat zijn arteriolen?

Arteriolen zijn kleine bloedvaten. Ze zijn kleiner dan aders, maar groter dan haarvaten. Ze komen in het hele lichaam voor. Omdat ze de verbinding tussen de aders en de haarvaten vormen, hebben ze invloed op de bloeddruk en de snelheid waarmee het bloed door de vaten stroomt. Analoog daaraan worden de aderlijke bloedvaten, die bijna even groot zijn als arteriolen, venules genoemd. Deze fijnste aders in het menselijke vaatstelsel hebben een diameter van circa 40-100 µm en zijn niet zichtbaar met het blote oog. En het is precies deze minuscule doorsnede die doorslaggevend is voor de snelheid van de bloedcirculatie. Ze hebben weliswaar een gelijksoortige structuur als aders, maar hun vaatwand is minder sterk. 

De functie van arteriolen

De bloedvaten zijn verantwoordelijk voor de doorbloeding van de haarvaten. Voor een optimaal functionerende bloedsomloop wordt de doorsnede van de vaten aangepast aan de behoefte van het moment. Deze doorsnede wordt enerzijds bepaald door hormonen en anderzijds door de zogeheten nervus sympathicus. Hoe beter en veelvuldiger de vaten vertakt zijn, des te beter de doorstroomsnelheid en de bloedstroming in het algemeen zijn. Een hoge mate van vertakking van arteriolen verlaagt de bloeddruk en verhoogt de wrijvingsweerstand en de snelheid waarmee het bloed stroomt. Als er sprake is van veel bloedverlies, zullen de arteriolen op intelligente wijze ingrijpen en de doorstroom automatisch verminderen. En omdat het bloedvolume in een dergelijk geval centreert, blijven de vitale organen beter doorbloedt.

Welke invloed heeft de sauna op arteriolen?

Regelmatig naar de sauna gaan is goed voor de gezondheid Een saunabad zorgt voor een doeltreffende training van de vaatspieren, en dat betekent een betere doorbloeding en een verlaging van de bloeddruk. De kenmerkende afwisseling van koude en warmte tijdens een saunabad stabiliseert de bloedsomloop en zorgt voor een gesterkt immuunsysteem. Een saunabad heeft, net als het nemen van een afwisselend koude en warme douche, ook een rechtstreekse invloed op de bloedsomloop. Bloedvaten verwijden zich onder invloed van warmte, en het koude water tijdens de afkoeling, onder de douche of in het dompelbad, zorgt ervoor dat ze zich weer vernauwen. En dat betekent dat de doorbloeding wordt gestimuleerd, de bloedsomloop geactiveerd en de vaatwanden gestabiliseerd. Een regelmatig saunabad zorgt voor gesterkte vaten en helpt hart- en vaataandoeningen doeltreffend te voorkomen.

De feiten over arteriolen op een rijtje

  1. Arteriolen zijn kleine bloedvaten
  2. Arteriolen hebben invloed op de bloeddruk en regelen de doorbloeding.
  3. Krachtig en veelvoudig vertakte arteriolen zorgen voor een verlaging van de bloeddruk
  4. Saunabaden hebben een positieve uitwerking op het functioneren van arteriolen

Uitgebreide informatie