Arteriolen

Klafs wellness ABC

WAT ZIJN ARTERIOLEN?

Arteriolen zijn kleine bloedvaten die kleiner zijn dan slagaders maar groter dan haarvaten. Ze komen in het hele lichaam voor. Aangezien zij de slagaders met de haarvaten verbinden, beïnvloeden zij de bloeddruk en de snelheid van de bloedstroom door de vaten. Evenzo worden veneuze bloedvaten van dezelfde grootte venulen genoemd. De fijnste slagaders van het menselijk vaatstelsel zijn nog zichtbaar met het blote oog en hebben een diameter van ongeveer 40-100 µm. Juist deze breedte is bepalend voor de snelheid waarmee het bloed passeert. Ze lijken qua structuur op slagaders, maar hebben minder sterke vaatwanden dan deze. 

FUNCTIE VAN DE ARTERIOLEN

De bloedvaten regelen de bloedstroom naar de volgende haarvaten. Om de bloedcirculatie goed te laten verlopen, verandert de breedte van de vaten afhankelijk van de vraag. Het wordt enerzijds gecontroleerd door  hormonen en anderzijds door de Nervus Sympathicus. Hoe meer vertakt de vaten zijn, hoe beter de algemene stroomsnelheid en de bloedstroom. Een sterke vertakking van de arteriolen verlaagt de bloeddruk omdat de wrijvingsweerstand en de stroomsnelheid van het bloed toenemen. Bij groter bloedverlies kunnen ze intelligent werken en de stroom automatisch verminderen. Omdat het bloedvolume gecentreerd is, worden de vitale organen beter van bloed voorzien. 

WAT DOEN SAUNA'S VOOR ARTERIOLEN?

Regelmatig een sauna nemen is uiterst gezond. Het betekent effectieve  vasculaire training, wat blijkt uit een betere bloedcirculatie en een verlaging van de bloeddruk. De interactie tussen koude en warmte die typisch is voor de sauna, stabiliseert de bloedsomloop en zorgt voor een sterk  immuunsysteem. Net als afwisselend douchen heeft het nemen van een sauna een directe invloed op de bloedsomloop. Terwijl de bloedvaten zich verwijden door de warmte, worden ze weer vernauwd tijdens de daaropvolgende afkoeling door koude douches of onderdompeling in het koude zwembad. De bloedsomloop wordt gestimuleerd, de bloedsomloop geactiveerd en de vaatwanden gestabiliseerd. Door een bezoek aan de sauna zorgt u direct voor sterkere bloedvaten en voorkomt u hart- en vaatziekten. 

FEITEN OVER ARTERIOLEN IN EEN OOGOPSLAG

  1. Arteriolen zijn kleine bloedvaten
  2. Arteriolen beïnvloeden de bloeddruk en regelen de bloedstroom
  3. Als arteriolen sterk vertakt zijn, verlaagt dit de bloeddruk
  4. Het nemen van een sauna heeft een positief effect op de functies van de arteriolen

NADERE INFORMATIE