Caldarium

Klafs wellness ABC

Wat is een caldarium?

Het caldarium, of calidarium, maakt deel uit van de klassieke Romeinse thermen. Hier worden de muren, vloeren en banken in een ruimte verwarmd door een hypocaustum (heteluchtverwarming). De luchtvochtigheid is bijna 100%, de luchttemperatuur lager dan de muurtemperatuur. Dit zorgt voor een warm en vochtig klimaat. Het caldarium wordt heel vaak gebruikt als voorbereiding op de hoge temperatuur in de sauna of door mensen die vanwege hun bloedsomloop niet naar een hetere sauna kunnen. Kinderen die beginnen met saunabezoek kunnen ook gebruik maken van het caldarium.

Caldarium-referentie Waldhaus Flims

Voordelen en toepassingen van het caldarium

De voordelen en toepassingen van een caldarium zijn legio. De intense warmte van het caldarium dringt door tot in het binnenste van het lichaam en heeft een bijzonder stimulerend effect op de bloedsomloop. Sommigen spreken daarom van een koortszweetbad. Spierspanningen ontspannen, de huid wordt gladder, stress wordt snel verlicht, pijn in ledematen en gewrichten neemt af en het immuunsysteem wordt versterkt. Ideale omstandigheden, vooral voor mensen die extreme stress willen vermijden of diepe ontspanning zoeken.

Voor ontspanning wordt de temperatuur verwarmd tot de lichaamstemperatuur van 30 tot 40 °C. Voor zweten en zuiveren bij 50 tot 60 °C. Zo kunt u genieten van een langer verblijf.

Caldarium-feiten in een oogopslag

  • Temperatuur: Ca. 45 °C
  • Klimaat: Vochtig-warm
  • Luchtvochtigheid: Bijna 100 %
  • Voordeel: Bevordert de bloedsomloop, spierontspanning, reiniging
  • Aanbevolen verblijfsduur: Wekelijks 2 tot 3, elk 20 tot 30 min.

Caldarium-referentie AIDA

Nadere informatie 

Laconium
Romeins bad
Saunatemperatuur
Tepidarium